iPad mini (2019) u Zackovim rukama

Apple je na iznenađenje svih krajem prošlog mjeseca (ožujak 2019.) potiho obnovio svoju ponudu uređaja iz serija iMac, iPad i AirPods. Više o tome možete saznati klikom na poveznice u tekstu.

Među novo predstavljenim uređajima našao se i najmanji iPad kojeg Apple ima u ponudi – 7,9“ iPad mini (2019) čiju je izdržljivost na sebi svojstven način odlučio testirati dobro nam poznati Zack Nelson, glavni i odgovorni za YouTube kanal – JerryRigsEverything.

Iako je iPad mini (2019) novi model, Apple nije načinio nikakve izmjene izvana, pa je po pitanju dizajna sve odavno dobro poznato. Glavne izmjene, odnosno jedine izmjene skrivene su od oka korisnika – ugrađen je novi A12 Bionic SoC, više radne (3 GB) i podatkovne memorije (64 GB i 256 GB) te bolja selfie kamera (7 MP). Apple je najmanjem iPadu namijenio i bolji zaslon, koji je i dalje 7,9“, ali ovog puta se radi o Retina zaslonu s podrškom za True Tone tehnologiju i Apple Pencil.

Skup testova kojima Zack testira sve uređaje je i dalje isti – red struganja zaslona posebnim noževima različite tvrdoće, red struganja zaslona, kućišta i zaštitnih stakala kamera pomoću običnog kućnog skalpela te zagrijavanje zaslona otvorenim plamenom i za kraj – savijanje kućišta rukama.

Kako se pokazalo, zaslon je bilo moguće oštetiti tek pomoću noža tvrdoće šest, sedam i više. S tim, da su ogrebotine od noža tvrdoće šest bile gotovo na neprimjetne. Zack je ponovno ustvrdio kako je safirno staklo na leći kamere uvjetno rečeno safir, jer ga je bilo moguće oštetiti noževima tvrdoće manje od osam, dok pravi safir popušta tek pod nožem tvrdoće osam i više.

[embedded content]

Kako je kućište tableta od aluminija, skalpel je bez problema mogao ostrugati boju te urezati Zackovu umjetnost. Test otvorenim plamenom pokazao je kako se zaslon na takav način može zagrijavati oko 16 sekundi prije nego se pojave privremena oštećenja u vidu crnih mrlja. Po hlađenju tog dijela zaslona i oštećenja su nestala.

Zadnji test je uvijek test otpornosti na savijanje. I u njemu se iPad mini (2019) pokazao znatno boljim u odnosu na Pro model. Podsjetimo, zbog oslabljenih mjesta u također aluminijskom kućištu, Pro model se lako savija, a na mjestu savijanja je i doslovno pucao. Da je Apple zbog ugradnje bežičnog punjenja digitalne olovke previše oslabio kućište pokazalo se i kada su kupci potpuno novih iPada pro iz tek otvorene kutije vadili prirodno savinute iPade Pro.

Kako smo već naveli, iPad mini (2019) pokazao se znatno izdržljivijim na savijanje. Iako se Zack i više nego trudio, savinuti ga do točke pucanja, u tome nije uspio. Kućište se jest savilo, i to dosta, no zaslon nije pukao i nastavio je raditi kao da se ništa dogodilo nije.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.