Zašto Amerikanci masovno dobivaju ‘misteriozne’ sjemenke iz Kine koje nisu naručili?

Svi vjerojatno dobro znate proceduru: naručite nešto iz Kine, pričekate koji tjedan, poštar vam ostavi paket u sandučiću (ili obavijest o istome), paket otvorite, i u njemu gotovo uvijek nađete ono što ste naručili. No, što kada vam stigne paket koji niste naručili, a on sadržava nešto o čemu ne znate ništa, primjerice neidentificirane biljne sjemenke? Upravo ova situacija dogodila se proteklih dana brojim Amerikancima u svih 50 saveznih država.

Njima je na kućnu adresu stigao paket sjemenki iz Kine o kojem nisu znali ništa. Da bi ih još više zbunili, paketi su bili označeni kao da sadrže nakit. Zbunjeni primatelji paketa prijavili su slučajeve lokalnim vlastima i saveznom Ministarstvu poljoprivrede, a iz ove je institucije izdana i preporuka – dobijete li sjemenke koje niste naručili, nemojte ih nipošto pokušati posijati i uzgojiti nešto iz njih.

Slični slučajevi pristizanja nenaručenih paketa iz Kine prijavljeni su i u Kanadi te Ujedinjenom Kraljevstvu.

Misterij začinskog sjemena

No, što su te sjemenke, tko ih šalje i zašto? Ovaj misterij brinuo je Amerikance neko vrijeme, dok nije pokrenuta istraga i dok se nije, barem djelomično, otkrilo o čemu se radi. Kao prvo, analiza je pokazala da je riječ o inače bezopasnim sjemenkama raznih biljaka i začina.

Spominju se, među ostalim, sjemenke gorušice, mente, kadulje, ružmarina, lavande, hibiskusa i sličnih začinskih biljaka. Ali budući da je riječ o nelicenciranom i nekontroliranom uvozu s drugog kontinenta nije ih poželjno uzgajati jer sa sobom mogu nositi razne patogene i ugroziti slične domaće kulture.

Mnogi su se pitali – zašto su paketi uopće poslani? Za sada je najuvjerljivija teorija istražitelja kako je riječ o prevari širokih razmjera, u kojoj se u prvom koraku jeftini paketi šalju velikom broju “kupaca”. Kasnije pošiljatelj podatke o primateljima iskorištava kako bi u njihovo ime postavljao lažne pozitivne recenzije na platformama za trgovanje, i tako si podizao kredibilitet. Za povećanje rejtinga prodavača dobro posluži i velik broj “prodanih” pošiljaka, pa su domišljati prevaranti iz Kine to očito pokušali iskoristiti – i u konačnici prilično zbunili brojne primatelje takvih paketa.