Xiaomi predstavio prvi prozirni televizor spreman za prodaju

Kineski Xiaomi ovih dana slavi 10. rođendan, pa su tom prigodom predstavili nekoliko novih “slavljeničkih” uređaja. Tu su, primjerice, poboljšane inačice njihovih flagshipa Mi 10 Ultra i Redmi K30 Ultra, no našu je pozornost više privukao prvi komercijalno dostupni prozirni televizor na svijetu – Mi TV LUX Transparent Edition.

Ovaj televizor san je svakog ljubitelja dobrog i čistog dizajna, ali i znanstvene fantastike, jer izgleda upravo kao da je stigao iz nekog SF filma. Ekran gotovo bez rubova, potpuno proziran kada je isključen, uključivanjem postaje neproziran i prikazuje slike koje kao da vise u zraku. Umjesto pozadinskog panela za osvjetljenje, ovaj televizor cijeli svoj pogonski sklop ima u kompaktnom postolju, što znači da OLED ekran može biti samostalan, pa tako i proziran, te izdvojen od ostatka elektronike potrebne za njegov rad.

Osim prozirnih OLED panela, Xiaomi u svojim pogonima proizvodi i upravljački sklop (OLED Basic Module), pa je tako ova kompanija u stanju potpuno samostalno sklapati svoj prvi prozirni televizor, i to u vidu serijske proizvodnje.

Cijena nije mala

Kad pogledamo specifikacije, vidimo da je riječ o televizoru ekrana s dijagonalom od standardnih 55 inča, kontrastom 150.000:1, a 10-bitni OLED panel u stanju je prikazati 1,07 milijardi boja s podrškom za 93% gamuta boja (DCI-P3). Frekvencija osvježavanja mu je 120 Hz, dok je “pametni” sustav pogonjen procesorom MediaTek 9650.

Mi TV LUX Transparent Edition bit će pušten u prodaju 16. kolovoza, isključivo u Kini, gdje će koštati 50.000 juana, odnosno oko 46.000 kuna.