WhatsApp sigurniji na iPhoneu zahvaljujući Face i Touch ID načinima zaštite!

WhatsApp je jedna od svakako najraširenijih aplikacija za chat i internetsko komuniciranje među korisnicima. Istraživanje je nedavno pokazalo da je WhatsApp druga po korištenju aplikacija za internet komunikaciju i to odmah iza Messengera.

S obzirom na opseg korištenja ono na što developer svakako treba obratiti pozornost jest sigurnost aplikacije. Ako ćemo malo bolje pogledati sigurnost moći ćemo se složiti da niti jedna aplikacija za kounikaciju preko interneta nije u potpunosti savladala ovaj segment.

No, ako je suditi po najnovijim podacima, izgleda da bi se WhatsApp mogao dosta popraviti po pitanju sigurnosti korisnika. Barem ako ste korisnik ove aplikacije na iOS uređajima. Naime, nova nadogradnja za WhatsApp donosi poboljšanja u vidu sigurnosti kao što su mogućnosti blokiranja i onemogućivanja pristupa chatu uz pomoć biometričnih načina otključavanja uređaja, odnosno Face i Touch ID-a. O čemu se točnije radi saznat ćemo u nastavku ovog članka.

Mogućnost blokiranja korištenjem Face, Touch ID ili obje mogućnosti

Prije nekoliko dana WhatsApp je najavila svoju novu nadogradnju za iOS. Najnovija nadogradnja (koja će biti dostupna za sve kompatibilne iOS uređaje) puštena je u opticaj pod kodnim brojem 2.19.20.

Što donosi najnovija nadogradnja WhatsApp-a za iOS?

Nova nadogradnja donosi mogućnost blokiranja chat prozora korištenjem Face ili Touch ID mogućnosti koju u sebi imaju novi iPhone uređaji. U prijevodu, ako imate recimo iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR ili iPhone X svoje chat prozore ćete unutar WhatsApp aplikacije moći po novome zaštititi uz pomoć Face ID metode zaštite. Osim toga, ako imate starije verzije iPhonea (kao što je recimo iPhone 8) unutar WhatsApp-a ćete kao zaštitu moći koristiti Touch ID.

Kako ova metoda zaštite funkcionira u praksi?

Način zaštite uz pomoć Face i/ili Touch ID se može vrlo lako implementirati. Ako želite dodatno zaštititi svoje chatove od znatiželjnih očiju sve što trebate jest ići po koracima koje ću navesti u nastavku članka:

  • Kliknite na WhatsApp aplikaciju kako biste je otvorili
  • Unutar WhatsApp aplikacije idite pod Settings – Account – Privacy
  • Ovdje kliknite na opciju ”Lock Screen”
  • Nakon toga aktivirajte način zaštite ovisno o tome koji želite i koji možete (Touch ili Face ID)
  • Dok ste u ovome ekranu možete odabrati još jednu stvar: možete odabrati odobrenje za svako pokretanje aplikacije. To odobrenje može biti postavljeno na jednu minutu, svakih petnaest minuta ili može biti postavljeno na jedan sat.

Koliko su moji razgovori na WhatsApp-u sigurniji?

U stvari nisu ništa sigurniji nego što su ranije bili. Postavljanje biometrijske zaštite za otvaranje i zatvaranje WhatsApp aplikacije je dobro do te mjere da će se na ovaj način samo udvostručiti već postojeća mjera zaštite na iPhone uređaju korisnika. Svaki korisnik koji zna PIN broj svog iPhonea može isto tako ostvariti pristup WhatsApp-u.

Osim toga, obavijesti aplikacije će i dalje biti vidljive u slučaju da je iPhone otključan, a ako korisnik poželi može i dalje odgovarati na chatove i pozive bez otvaranja aplikacije. No ono što je dobro jest da sigurnosti nikad dosta (a ova dodatna mogućnost će definitivno i zasigurno zadovoljiti velik broj korisnika WhatsApp-a na iOS uređajima). Hoće li uskoro i Android verzija aplikacije dobiti nove načine zaštite? Nadamo se.

Piše: I.H.

Odgovori