VLC 4.0 dobiva novo sučelje

Popularni višeplatformski reproduktor multimedijskog sadržaja VLC bi u svojoj četvrtoj inačici mogao dobiti nekoliko upečatljivih novosti. Neke od njih predstavljene su na FOSDEM (Free and Open Source Developers European Meeting) 2019 konferenciji, a najveća promjena bit će potpuno novo i modernije korisničko sučelje.

Sučelje će biti prilagođeno specifično svakoj pojedinoj platformi na kojoj je VLC dostupan, od verzije za Windows 10 koja će nalikovati nativnoj Windows aplikaciji, preko sučelja prilagođenog Android i iOS uređajima, do sučelja prilagođenog različitim Linux grafičkim sučeljima kao što su GNOME i KDE.

Tu su i druge novosti poput podrške za 3D i VR funkcionalnosti, nove HEIF, WebM i AV1 formate, protokol grafičkog prikaza Wayland, SMBv2 i SMBv3 protokole, AirPlay izlaz te rendiranje putem UPnP skupa protokola.

Također, s dolaskom četvrte inačice ukida se podrška za neke starije operativne sustave, tako da će se VLC 4.0 izvoditi samo na Windows sustavima od inačice Windows 7 nadalje, macOS-a od inačice macOS 10.10 nadalje, iOS-a od inačice 9 nadalje te Android od inačice 4.2 nadalje. VLC 4.0 za Linux sustave zahtijevat će OpenGL.

Video predstavljanja možete pogledati na sljedećoj poveznici, a prezentaciju ovdje.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.