VIDEO: Pokretni namještaj s glasovnim upravljanjem

S vremena na vrijeme svi poželimo obojati zidove u dnevnoj sobi, no kada se sjetimo fizikalija koje nas čekaju zbog razmještanja namještaja obično izgubimo i ono malo volje koju smo imali.

No što kada biste namještaju naredili glasom da ode u hodnik ili drugu sobu, a stolovi, naslonjači i ormari će se sami odvesti bez vaše pomoći? Upravo to je ideja norveške tvrtke Wheel.me, koja je na CES-u demonstrirala sobu u kojoj namještaj ide poput psića gdje god mu kažete. Osnovna namjera Norvežana nije proizvoditi namještaj, već robotizirane noge s kotačima, koje će se vrlo jednostavno ugrađivati u sve tipove namještaja, od stolova, stolica, taburea, pa sve do ormara i kauča, kao što možete vidjeti u ovom videu.

[embedded content]

Mada su prototipovi prikazani na CES-u još uvijek prilično glomazni i nestandardizirani, tvrtka kaže da je već proizvela prvu nogu prihvatljivog promjera pod nazivom Wheel.me Genius koju će uskoro ponuditi poznatim skandinavskim proizvođačima namještaja (čitaj Ikea). 

Wheel-me_3D_v1_The-Wheel-me-3D-video_2017-12-12_15.41.59-1024x576

Potom namjeravaju pokrenuti serijsku proizvodnju robotskih nogu upravljanih aplikacijom pametnog telefona i glasom, s time da ne žele robotizirati samo namještaj, već i druge stvari poput paleta za teret u skladištima. Možda im nije poznato da robotizirane palete već proizvodi hrvatska tvrtka Gideon Brothers, no dobro.