U Rusiji i dronovi nose puške

U studentskom dizajnerskom studiju moskovskog Instituta za avijaciju nastao je bespilotni presretač – dron koji služi za borbu protiv drugih dronova. Ova letjelica u stanju je ostati u zraku do 40 minuta i pod kontrolom operatora, koji se koristi FPV “goglama”, nadzirati određeno područje i po potrebi s neba skidati druge dronove. Ideja da se na ovaj način uklanjaju neželjene letjelice nije ništa novoga, razne tehnike borbe protiv neželjenih dronova koji, primjerice, ometaju zračni promet već smo vidjeli. No, način borbe je novi, i reklo bi se, tipično ruski.

Na ovaj je dron, naime, postavljena poluautomatska puška. Radi se o modificiranoj verziji puške Vepr-12 koju proizvodi kompanija Molot (inače razvijenoj na bazi čuvenog Kalašnjikova). Ova karabinska sačmarica kalibra 12 na dronu je opremljena okvirom s deset metaka kojima, vidi se to na snimkama s pokusnog leta, može bez problema oboriti drugu letjelicu (iako je test obavljen na balonima). U lovu, dakako, pomaže činjenica da se iz cijevi ispaljuje sačma koja pokriva veći prostor i efikasna je u pogađanju manjih pokretnih meta.

[embedded content]

Dron teži oko 23 kilograma zajedno s naoružanjem, a iako ima tek dva rotora sposoban je za vertikalno polijetanje i slijetanje na rep. U letu se iz drona pretvara u zrakoplov i uzgon dobiva od krila raspona oko 3 metra. Tvorci letjelice navode i da su u nju ugradili sustav automatskog praćenja mete. Razvoj je trajao oko tri godine a najveći napredak postignut je kada je osmišljena tehnologija neutraliziranja snažnog povratnog udara koji puška izaziva.

Ovaj prototip su u spomenutom studentskom laboratoriju izradili za rusku obrambenu kompaniju Almaz Antey koja se bavi naprednim vojnim tehnologijama, a detalji o nekoj budućoj primjeni za sada nisu poznati.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.