U budističkom hramu propovijeda – robotski svećenik

Religije diljem svijeta evoluiraju, pa nas i ne treba čuditi da se danas neke vjere oslanjaju čak i na robotske „svećenike “.

Još se u srednjem vijeku pojavljuju kršćanski „roboti“ koji su bili napravljeni za religiozno obilježavanje uskršnjih i božićnih obreda. Primjerice, u 16. stoljeću španjolski je urar napravio mehaničkog redovnika koji zapanjujuće funkcionira i do današnjega dana.

Robotski svećenik Mindor

Danas su religiozni roboti nešto sofisticiraniji, pa japanski Kodaiji hram, u Kyotu, ima robotskog svećenika pod imenom Mindar koji unosi futurističku preobrazbu u propovijedanje unutar 400 godina starog budističkog mjesta štovanja.

Dizajniranje i izgradnja Mindara koštala je oko milijun dolara, a željelo se da robot izgleda kao Kannon Bodhisattva, budistička božica milosrđa, koja se prema vjerovanjima manifestira kroz različite oblike, pa zašto ne bi i kroz robota.

Mindar je visok 195 cm, napravljen je od aluminija i silikona te ima spolno neutralno tijelo koje je nastalo u suradnji Kodaiji hrama i profesora robotike Hiroshija Ishiguroa sa sveučilišta u Osaki. Programiran je za održavanje propovijedi i može se kretati kroz hram te pri tom ostvarivati interakciju s ljudima. Tvorci ovog robota izjavili su da Mindaru planiraju dati mogućnost strojnog učenja, što bi mu omogućilo odgovaranje na posebna duhovna pitanja vjernika individualiziranim odgovorima.

„Velika razlika između svećenika i robota jest to da ćemo mi ljudi umrijeti“, izjavio je budistički svećenik Tensho Goto, naglašavajući „besmrtnost“ robota.

[embedded content]