U Beču u rad pušten prvi pametni semafor

U Beču je nakon dvogodišnje testne faze prošlog tjedna u promet pušten prvi pametni semafor. Semafor se nalazi na raskrižju ispred jedne osnovne škole, a automatski se prebacuje na zeleno svjetlo za pješake kada se u blizini pojave pješaci koji žele prijeći ulicu.

Mala kamera koja bilježi kretanje pješaka postavljena je na četiri metra visine, a sustav uz pomoć specijalnog softvera prepoznaje žele li prolaznici prijeći raskrižje ili ne. To u prosjeku traje dvije sekunde. Postavljena tehnologija se pri tom koristiti samo za prepoznavanje ponašanja kretanja pješaka i neće se koristiti u svrhu nadzora osoba. Svi snimljeni podaci obrađuju se na licu mjesta i potom trajno brišu.

Uz poboljšanje protoka prometa za pješake, novim se sustavom u buduće također želi umrežiti i sve semafore u gradu. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulirati promet i smanjiti gužve, primjerice prilikom prometnih nesreća. Sakupljene informacije o prometu slale bi se i na pametne telefone i navigacijske sustave u vozilima.