Twitter će zabraniti animirane PNG-ove

Microblogging platforma Twitter u ovaj mjesec već bila u središtu pozornosti zbog ranjivosti koja je potencijalno mogla napadačima omogućiti slanje direktnih poruka i objave tweetova u ime korisnika u Twitter aplikaciji za Android uređaje.

Sada se pojavio još jedan problem, bug koji dopušta da se u tweetove postavi više animiranih PNG-ova (APNG-ova). Riječ je o velikim datotekama koje mogu uzrokovati usporavanje Twitter aplikacije, povećati potrošnju memorije te u konačnici uzrokovati rušenje same aplikacije.

Tu je i niz incidenata iz studenog ove godine kada su pojedini korisnici Interneta izveli “napad” na službeni Twitter profil američke organizacije za epilepsiju Epilepsy Foundation (studeni je u SAD-u bio proglašen mjesecom svjesnosti o epilepsiji). Spomenuti napad uključivao je slanje niza APNG-ova sa stroboskopskom svjetlošću što može izazvati teške epileptičke napadaje (što vrijedi za oko 3% oboljelih od epilepsije) te uzrokovati probleme osobama osjetljivima na svjetlost.

Zbog sigurnosti osoba koje boluju od epilepsije (kao predostrožnosti jer u Twitteru tvrde da nije bilo stvarnog namjerog napada na Epilepsy Foundation) i zbog mogućeg rušenja Twitter aplikacija Twitter je odlučio zabraniti uporabu APNG-ova na Twitteru, no postojeći tweetovi s tim formatom datoteka neće se brisati. Kao jedini format za animiranje fotografija korisnicima ostaje GIF.