Što kažete na ovo: Usprkos primirju s Kinom, Trump želi uvesti carine na iPhone!

Američki predsjednik Donald Trump prošli je tjedan izjavio kako bi mogao početi cariniti Appleove proizovode koji u zemlju pristižu iz Kine. Kontroverzni prvi čovjek SAD-a, koji razmišlja o postavljanju 10 ili 25 posto carine na uvoz proizvoda poput iPhonea, iPada, Mac računala i drugih, time bi povećao cijene i naštetio poslovanju Applea, jer tvrtka važna središta proizvodnje ima upravo u velikim kineskim gradovima.

Već je duže vrijeme jasno da 72-godišnji Trump želi Apple natjerati da proizvodnju iz Kine presele u SAD, ali takav potez daleko je od izvedivog. Činjenica da su zemlje jugoistočne Azije predvodnice u proizvodnji elektroničkih komponenti govori dovoljno o tome koliko bi selidba proizvodnje najveće kompanije na svijetu u matičnu domovinu bila neisplativa – u globalu, puno skuplja od samih carina.

Treba li Apple u potpunosti preseliti u SAD?

Prvi razuman potez povukao je na ovotjednoj konferenciji G20 u Argentini, gdje je s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom uspio dogovoriti tromjesečno primirje u uvođenju novih carina. Međutim, o uvođenju carina na mobitele, u sklopu drugog carinskog paketa vrijednog 267 milijardi dolara, i dalje razmišlja sa svojim suradnicima.

Kina u sljedeća tri mjeseca u sklopu dogovora mora povećati uvoz američke robe. Ako se to ne dogodi, Trump će uvesti prvu kvotu novih carina „teških“ 200 milijardi dolara, a ubrzo bi uslijedio i drugi carinski paket koji uključuje pametne telefone iPhone, kao i mnoge druge uređaje iz Appleovih tvornica.

Kolumnist Tim Bajarin kazao je da su Trumpove želje o selidbi proizvodnje potpuno uzaludne. “Sjedinjene Države izgubile su svoje mjesto u proizvodnji prije nekoliko desetljeća, pogotovo kada su u pitanju stvari poput potrošačke elektronike, i to se nikada neće vratiti“, tvrdi.

Ostaje za vidjeti u kojem će se smjeru trgovinski pregovori između Kine i SAD-a razvijati u narednim tjednima. O tome da Trumpovi pokušaji ipak nisu uzaludni, govori sljedeći video:

[embedded content]

Odgovori