Sony se na CES-u fokusirao na zabavu

Jedan od mnogobrojnih izlagača na ovogodišnjem CES-u je i japanski Sony. Kako je predsjednik i izvršni direktor tvrtke, Kenichiro Yoshida, tijekom konferencije za medije ustvrdio „Sony je kreativna tvrtka iz područja zabave“ takva je i postava te podjela njihovih štandova.

Naime, Sony je ove godine svoje štandove organizirao u zone i to mahom zabavne – „Vizualna zabava“, „Glazbena zabava“, „α“ i dakako „PlayStation“. Dio konferencije bio je posvećen i prošlogodišnjim prodajnim uspjesima gdje je između ostalog navedeno i kako je Sony u samo vrijeme božićnih blagdana prodao 5,6 milijuna PlayStation 4 konzola.

No, vratimo se mi na zabavne zone. Unutar zone „Glazbena zabava“ Sony je predstavio sustav 360 Reality Audio koji stvara „zvučna polja“  koja omogućava slušateljima da se osjećaju kao da su uronili u zvuk koji potiče iz svih pravaca. 360 Reality Audio koristi objektno baziranu prostornu audio tehnologiju kompanije Sony koja omogućava kreiranje glazbenog doživljaja od 360 stupnjeva mapiranjem izvora zvuka poput vokala, zbora i instrumenata pomoću informacija o udaljenosti i kutu.

LSPX-S2
LSPX-S2

Sony će pružiti i potrebne alate za kreiranje 360 Reality Audio sadržaja te će predstaviti optimizirani format za njegovu distribuciju, a koji će zahvaljujući suradnji s Fraunhofer ISS biti usklađen s međunarodnim MPEG-H 3D Audio standardom. Što se tiče kompatibilnosti s uređajima Sony će se za početak fokusirati na tehnološki razvoj slušalica i zvučnika kako bi osigurao podršku za novi glazbeni sadržaj koji bi prema navodima proizvođača trebao ljubiteljima žive glazbe pružiti nov i izuzetno realističan glazbeni doživljaj.

Nadalje, na istom štandu Sony je predstavio i nove zvučnike iz linija EXTRA BASS, Glass sound, nove zvučnike iz High Power Audio asortimana te nove sustave za kućna kina. EXTRA BASS linija osvježena je dodavanjem prijenosnih zvučnika SRS-XB12, SRS-XB22 i SRS-XB32 te novim snažnim zvučnikom GTK-XB72.

Zvučnici imaju IP67 certifikat koji jamči kako su otporni na razumnu količinu vode i prašine, odnosno kako će te ih moći koristiti na otvorenim prostorima bez paničnog provjeravanja vremenske prognoze. Zvučnik SRS-XB12 od nezgoda je zaštićen oblogom sličnoj gumi, a SRS-XB22 i SRS-XB32 modeli tkaninom koju je moguće prati. Zvučnici dolaze s baterijom koja ovisno o modelu može ponuditi i autonomiju do 24 sata. Zvučnici SRS-XB22, SRS-XB32 i GTK-XB72 podržavaju i LIVE SOUND režim rada koji omogućava trodimenzionalni doživljaj slušanja glazbe čime slušatelj stječe dojam kao da se nalazi uživo na koncertu.

MHC-V02
MHC-V02

Zvučnici SRS-XB12 i GTK-XB72 dolaze u trgovine u travnju 2019. godine po cijenama od 60 i 350 eura. Ostala dva modela, SRS-XB22 i SRS-XB32 naći će se u prodaji mjesec dana kasnije, u svibnju 2019. po cijenama od 120 i 170 eura.

Sony je unutar High Power Audio asortimana predstavio zvučnike MHC-V82D, MHC-V72D, MHC-V42D, MHC-V02 te zvučnik GTK-PG10 koji je namijenjen za korištenje na otvorenim prostorima. Zvučnici MHC-V82D, MHC-V72D, MHC-V42D i MHC-V02 uz podršku za zvuk od 360 stupnjeva dolaze i s podrškom za Jet Bass Booster koji će prema navodima proizvođača stvoriti jasan i dubok bas koji će ispuniti prostor zahvaljujući konusnom obliku cijevi za zvučnik. Modeli MHC-V82D i MHC-V72D ističu se i svjetlom za zabave koje je također u 360 stupnjeva, koje može u potpunosti osvijetliti manje prostore i koje se sinkronizira s ritmom glazbe. Zvučnici MHC-V82D, MHC-V72D i MHC-V42D podržavaju i malo prije spomenuti LIVE SOUND.

GTK-PG10
GTK-PG10

Zvučnik GTK-P10 kako smo već naveli namijenjen je za korištenje na otvorenom. Shodno tomu, ima posebne panele s gornje strane koji kada su otvoreni usmjeravaju zvuk iz visokotonaca prema gore i van čime se zvuk širi dalje. Za optimizaciju rada na otvorenom prostoru GTK-P10 ima ugrađen DSP (digitalni procesor signala) koji automatski prilagođava zvučne postavke.

Sony ističe i kako je zvučnik lagan te time i lako prenosiv. Zvučnik je oblika kocke, ima ugrađene ručke, ravnu ploču te držač za čaše i može se postaviti na tronožac. Može se koristi za karaoke, ima FM radio i utor za USB za reprodukciju glazbe i punjenje baterija na mobilnim uređajima. Kako bi korištenje bilo što lakše, tijekom rada napaja se pomoću baterije koja je ugrađena unutar samog zvučnika. Korisnici s jednim punjenjem baterije mogu očekivati autonomiju do 13 sati.

GTK-XB72
GTK-XB72

Zvučnici iz High Power Audio asortimana imaju i veće cijene u odnosu na ostale. U trgovine stižu u travnju 2019. godine po cijenama od 230 eura (MHC-V02), 290 eura (GTK-P10), 420 eura (MHC-V42D), 630 eura (MHC-V72D i 750 eura (MHC-V82D).

Sony je na CES sajam donio i jedan zvučnik iz Glass Sound linije – LSPX-S2 koji se odlikuje minimalističkim dizajnom koji kako navodi proizvođač svoj dizajn koristi kako bi proizveo izuzetnu kvalitetu zvuka. Zvučnik ima kućište od organskog stakla, a Sony Advanced Vertical Drive tehnologija mu omogućava reprodukciju zvuka u 360 stupnjeva.

LSPX-S2 zvučnik može reproducirati glazbu preko Bluetootha, a podržava i NFC One-Touch format putem kojih će se brzo spojiti s mobilnim uređajima te Wireless Multi-room funkciju preko koje se može povezati preko kućnog Wi-Fija s do 10 Sonyjevih audio uređaja. Zvučnik ima i namjensku tipku koja putem funkcije Push & Play omogućava povezivanje s Spotify Connectom. Zvučnik će se u prodaji naći od svibnja 2019. godine po cijeni od 600 eura.

HT-S350
HT-S350

Kao dio glazbenog štanda predstavljen je i jedan gramofon – PS-LX310BT.  Zahvaljujući podršci za Bluetooth osim sa žičnim može se povezivati i s bežičnim uređajima, poput gore opisanih zvučnika. Gramofon ima ugrađeno pretpojačalo, disk od lijevanog aluminija, novi dizajn tonske ručke te debeli ujedno i čvrsti poklopac čija je zadaća spriječiti rezonancije kako bi iskustvo korištenja bilo što bolje. Gramofon PS-LX310BT u prodaju stiže tijekom travnja 2019. po cijeni od 200 eura.

Polako smo stigli i do novih sustava za kuća kina koje čine soundbarovi HT-X8500 i HT-S350 te novi UBP-X800M2 4K Ultra HD Blu-ray player. Sony HT-X8500 donosi kino zvuk u dnevne sobe pomoću podrške za Dolby Atmos i DTS:X tehnologije. Riječ je o 2.1-kanalnom single soundbar sustavu s objektno baziranim zvukom koji će slušatelja postaviti u centar događaja, kao što je slučaj sa zvukom u kinu.

PS-LX310BT
PS-LX310BT

Sony Vertical Surround Engine može osigurati 7.1.2-kanalni zvuk bez potrebe za spajanjem dodatnih zvučnika. HT-X8500 ima i dvostruki subwoofer koji uz uključen Cinema način rada pruža dubok bas. Ovaj soundbar ima mogućnost i bežičnog povezivanja s televizorom i mobilnim uređajima putem Bluetootha. U prodaju stiže krajem ožujka 2019. godine po cijeni od 400 eura.

Sony HT-S350 novi je soundbar sustav s bežičnim subwooferom i S-Force Pro Front Surround tehnologijom. S televizorom se može povezati preko HDMI ARC veze, ali i preko Bluetoota kao što je slučaj i s modelom HT-X8500. Sony navodi kako je ovaj soundbar kadar osigurati zvuk od 320 W. U prodaji će se naći početkom svibnja 2019. godine po cijeni od 400 eura.

UBP-X800M2
UBP-X800M2

Sony je na CES 2019 donio i jedan 4K Ultra HD Blu-ray player – UBP-X800M2 koji shodno svom nazivu podržava reprodukciju Blu-ray sadržaja 4K kvalitete kao i reprodukciju HDR10, Dolby Vision i Hybrid Log Gamma formata. Ovaj Blu-ray player podržava i streaming servise poput Netflixa i YouTubea. U prodaju stiže u svibnju 2019. godine po cijeni od 350 eura.

Sony je predstavio i nove BRAVIA MASTER televizore koje je okupio oko štanda „Vizualna zabava“. ZG9 8K HDR Full Array LED TV, prvi su 8K HDR Full Array LED televizori tvrtke Sony koji se odlikuju procesorom za obradu slika X1 Ultimate najnovije generacije koji osigurava precizne detalje i kontrast. Ovi televizori imaju ugrađen i Netflix Calibrated Mode i IMAX Enhanced mode koji osiguravaju da se sadržaj prikazuje onakvim kakvim ga je zamislio kreator. Također tu je i Backilight master Drive tehnologija koja sadrži novi LED modul i kontrolni algoritam koji je posebno optimiziran za 8K sadržaje. ZG9 8K HDR Full Array LED TV televizori moći će se nabaviti u dijagonalama od 85 i 95 inča.

[embedded content]

AG9 4K HDR OLED televizori bit će dostupni u dijagonalama od 55, 65, i 75 inča. Posjeduju procesor Pixel Contrast Booster koji u svjetlijim dijelovima zaslona osigurava više boje i kontrasta, a ujedno služi i za povećanje kvalitete SD i HD sadržaja. Obje serije dolaze s podrškom za Sony Android TV, što znači kako je osigurana i podrška za Google Play, Netflix, YouTube i slične servise.

Za sada nema točnog termina kada će se tijekom 2019. godine televizori naći u prodaji te kolika će im biti cijena. Detaljnije informacije o gore navedenim uređajima možete pronaći na Sonyjevim službenim internetskim stranicama.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.