Sojuz se vratio na Međunarodnu svemirsku postaju

Jučer je iz svemirske baze u Kazahstanu, jednako kao i prije nešto manje od dva mjeseca, lansirana ruska raketa Sojuz MS-11 s putnicima koji odlaze na misiju na Međunarodnu svemirsku postaju. 58. ljudska posada sastavljena je od troje astronauta, a za razliku od prošli puta lansiranje je prošlo bez problema. Anne McClain, Oleg Kononenko i David Saint-Jacques sigurno su doletjeli do orbite i tijekom jučerašnjeg popodneva uspješno pristali uz ISS.

Lansiranju je prethodila istraga i otklanjanje mogućnosti da se ponove problemi s potisnicima prvog stupnja rakete koji su uzrokovali listopadsko prekidanje lansiranja i neplanirani balistički povratak posade na Zemlju.

Ova je misija bila planirana za 20. prosinca, međutim odrađena je nešto ranije kako svemirska postaja ne bi ostala prazna. U narednim će se danima posada koja je do sada bila na ISS-u vratiti kapsulom Sojuz na Zemlju. Tijekom siječnja jučer lansiranoj posadi priključit će se Nick Hague i Aleksej Ovčinin koji su bili akteri neuspješnog lansiranja iz listopada, a s njima će na ISS poći i Amerikanka Christina Koch, pa će ISS nakon dugo vremena ponovno imati posadu od šest ljudi, koliko ih je većinom tamo i boravilo.

Već sutra će prema ISS krenuti još jedna misija, ona teretna. SpaceX će svojom raketom Falcon 9 u orbitu ponijeti ponešto tereta, hrane i opreme za provođenje znanstvenih eksperimenata.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.