Snapchat na rubu propadanja: Zašto odumire jedna od najpopularnijih društvenih mreža?

Snapchat je popularna društvena mreža koju prije svega koriste mladi korisnici, što je trebala biti informacija koja će ići u prilog daljnjem razvoju ove društvene mreže. Naime, mnogi su očekivali kako će privlačenje mladih korisnika značiti da će Snapchat korisne imati i u budućnosti, tj. kada oni ostare. No, od samog početka pa do sada stvari su se drastično promijenile.

Moramo priznati kako je Snapchat na tržište društvenih mreža donio mnogo noviteta, koji su kasnije implementirani i u razne druge društvene mreže. Prije svega, veliki fokus bio je bačen na sigurnost, gdje su uložena velika sredstva i enkriptiranje podataka bila je značajna prednost ove mreže. No, kasnije su tu stvar implementirale i ostale društvene mreže, baš kao i opciju sadržaja koji s vremenom nestaje.

Sve to bilo je veliki okidač razvoja Snapchata, a koji polako nestaje jer ne nude više puno inovacija koje konkurenti nemaju. Cijelu stvar dodatno je zakomplicirao novi dizajn kojeg su u Snapchatu odlučili pogurati do kraja, bez obzira na to što su korisnici javno podigli bunu protiv toga i ukazali kako im se to ne sviđa. Sve prethodno navedeno, otjeralo je dio korisnika pa Snapchat sada bilježi pad umjesto rasta.

Razvoj cijele situacije nimalo se ne sviđa ulagačima i dioničarima, koji su počeli sumnjati u opstojnost tvrtke. Sve do nedavno tržišna vrijednost Snapchata iznosila je 13 milijardi dolara, a ove je godine već pala ispod 10 milijardi. Podaci pokazuju kako je cijena dionice tijekom ove godine pala za čak 45 posto, što je ozbiljan problem. S time se slažu i mnogobrojni analitičari, koji smatraju da će Snapchat ubrzo morati pronaći nekog novog vlasnika, ako se ovakav trend nastavi. Bit će zanimljivo vidjeti daljnji razvoj situacije i tko će iskočiti kao potencijalni kupac Snapchata?

Znamo da je na samom početku Facebook bio zainteresiran za kupnju, ali su ponude bile odbijene. Možda u cijeloj priči Google pronađe svoju šansu da postane konkurentan Facebooku na području društvenih mreža, a možda se i netko od drugih velikana odluči ući u segment društvenih mreža – dvije potencijalne tvrtke su svakako Apple i Amazon koji bilježe sjajne financijske rezultate. Na koncu, možda se Snapchat ipak izvuče i samostalno, bez potrebe za prodajom.

Piše: M.Ž.

Odgovori