Sir Tim Berners-Lee pokrenuo Ugovor za bolji web

Sljedeće godine u ožujku bit će obilježen 30. rođendan weba kakvog je osmislio Tim Berners-Lee. Istovremeno bi se trebao dogoditi i značajan trenutak u povijesti weba, kada će na Internet biti spojena polovica čovječanstva, pa Berners-Lee sa svojom zakladom The Web Foundation želi pokrenuti jednu veliku inicijativu da se web “spasi”.

O potrebi spašavanja weba od negativnih utjecaja njegov je osnivač pisao i ove godine, na 29. obljetnicu izuma koji je promijenio svijet. Sada, pak, kreće s projektom Ugovor za bolji web. Ovaj bi ugovor trebale prihvatiti vlade svijeta, velike kompanije, ali i pojedinačni korisnici, jer svi oni nose dio odgovornosti za kvalitetu sadržaja koji se nađe online.

U Ugovoru se navode principi slobode, otvorenosti, neograničenosti pristupa, sigurnosti i svih ostalih područja koja bi trebala današnji web učiniti boljim. Krajnji je cilj da Ugovor potpiše što više pojedinaca i organizacija, a sve kako bi se vratilo povjerenje u web, ali i da bi se one odgovorne, koji imaju moć nešto promijeniti, moglo na to “natjerati”.

[embedded content]

Ugovor za bolji web već su podržale kompanije poput Facebooka i Googlea, Cloudflarea, ili W3C konzorcija, a svi dodatni detalji trebali bi biti kompletirani do svibnja sljedeće godine.

Odgovori