Sharp AQUOS Zero2 – 240 Hz OLED i Android 10

Sharp kod nas i nije nešto naročito poznat po pametnim telefonima, no to ne znači da iste ne proizvodi. Jedan od najnovijih modela iz njihove serije AQOUS je Zero2 koji slovi za prvi, a trenutno i jedini, pametni telefon s 240 Hz zaslonom.

Dijagonala zaslona je 6,4“, tip panela je OLED, a njegova razlučivost je 2.340 x 1.080 točaka. Unutar zaslona integriran je in-display čitač otiska prsta. Nažalost Sharp nije uspio izbaciti notch, ali ga je sveo na minimum – na oblik kapljice vode, a iskoristio ga je za smještaj, prednje, selfie kamere. Kupci ovog uređaja moći će tako snimati selfie pomoću kamere razlučivosti 8 MP.

Kad smo već kod kamera dotaknimo se onih sa stražnje strane kućišta. Njih su ukupno dvije, takozvana glavna kamera od 12 MP (f/1.7) te ultra-široka od 20 MP (f/2.4). Stražnje kamere su postavljene centralno i okomito u odnosu jadna na drugu. Odmah ispod njih našlo se mjesta i za bljeskalicu.

Unutrašnjost uređaja nije ništa manje moćna – Snapdragon 855, 8 GB RAM-a (LPDDR4x) i 256 GB prostora za pohranu (UFS 3.0). Od tehnologija podržane su gotovo sve, nedostaje tek podrška za 5G mreže. Sharp AQUOS Zero2 stoga podržava 4G VoLTE mreže, Wi-Fi (802.11 ac), Bluetooth (5.0), GPS i druge tehnologije.

Kapacitet baterije je 3.130 mAh, što bi mogao biti problem u odnosu na ugrađeni zaslon. No, više o tome će se znati kasnije, kada uređaj bude dostupan na tržištu, i kada se odrade prvi testovi u realnim, tj. izvan laboratorijskim uvjetima. Tada ćemo doznati ima li istine u navodima kako nije riječ o pravom 240 Hz zaslonu, kako to navodi liliputing.com, već od 120 Hz zaslonu koji pri renderiranju ubacuje dodatne crne frameove kako bi ih bilo 240. Sa softverske strane nalazi se Android 10.

Dimenzije uređaja su 158 x 74 x 8,8 milimetara, a masa 143. Uređaj će biti dostupan u dvije boje – Astro Black i Misty White. Prodaja kreće tijekom prosinca 2019 po za sada nepoznatoj cijeni.