Rudarenje bitcoina energetski je zahtjevnije od rudarenja zlata

Rudarenje kriptovaluta, a pogotovo one najpopularnije među njima, bitcoina, zahtjeva mnogo električne energije i ne čini se kako bi moglo usporiti u dogledno vrijeme. Trenutačno se za dobivanje bitcoina u svijetu potroši oko 73 TWh električne energije na godinu, što je otprilike na razini potrošnje cijele Austrije.

No, o utrošku energije za rudarenje možemo govoriti i u pogledu isplativost te radnje kad je riječ o generiranju poznatih kriptovaluta – i upravo takvo istraživanje obavili su znanstvenici s Oak Ridge instituta za znanost i obrazovanje u Cincinnatiju. Prema njihovim podacima, koji obuhvaćaju razdoblje od početka 2016. do sredine 2018. godine, ispada da je za dobivanje protuvrijednosti jednog dolara u najpopularnijim kriptovalutama potrebno više energije nego za rudarenje iste vrijednosti plemenitih metala.

Tri puta više energije za istu vrijednost u bitcoinu nego u zlatu

Kako bi se izrudario 1 dolar u bitcoinu potrebno je utrošiti 17 MJ energije. Za ethereum i litecoin potrošnja je na razini od 7 MJ za dolar, dok je kod monera 14 MJ po svakom izrudarenom dolaru. Za usporedbu, jedan dolar u protuvrijednosti u platini može se rudarenjem generirati uz potrošnju od 9 MJ, u zlatu s 5 MJ, a u bakru s 4 MJ energije.

Naravno, uz veliku potrošnu energije za digitalno rudarenje ide i velik CO2 otisak, no on uvelike ovisi o izvorima električne energije koja se pri tome troši. Četiri spomenute kriptovalute generiraju između 3 i 15 milijuna tona CO2 koji se godišnje ispušta u atmosferu, a za točnije procjene ne postoje dovoljno precizni podaci o izvorima struje koji se diljem svijeta koriste za kripto rudarenje.

Odgovori