Rimac Automobili u prošloj godini prepolovili gubitak i za trećinu povećali prihode

Objavljeni su prvi poslovni rezultati Rimac Automobila, kompanije koja, prema posljednjoj rundi investicija, vrijedi oko 4,3 milijarde kuna ili 584 milijuna eura. Ova tržišna vrijednost postavljena je kada su Hyundai i Kia u Rimac Automobile uložili 80 milijuna eura i za to dobili 13,7% vlasničkog udjela.

Tada je objavljeno i kako Mate Rimac više nije većinski vlasnik, no i dalje drži najveći pojedinačni udio od 47,7%. “Kineski Camel group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto i ostalo su manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine”, rekao je tada Rimac.

Ovim grafom Rimac odgovara kritičarima koji navode da kompanija "živi" od subvencija RH i EU
Ovim grafom Rimac odgovara kritičarima koji navode da kompanija “živi” od subvencija RH i EU

Danas smo, pak, doznali i kako je u financijskom pogledu ova kompanija završila prošlu poslovnu godinu. Zaključno s 31.12.2018. Rimac Automobili su, prema podacima Fine, imali prihode od 79,8 milijuna kuna, što je povećanje od 33% u odnosu na rezultat iz 2017. godine.

Kad je riječ o rashodima i oni su smanjeni, i to za nešto manje od 5%, te iznose 104,5 milijuna kuna. Slijedom toga je i krajnji godišnji rezultat bolji nego u 2017., no i dalje je riječ o poslovnom gubitku od 22 milijuna kuna (godinu prije je iznosio 43 milijuna kuna).

Ostvarivanje financijskog gubitka u prošloj godini sasvim je razumljivo jer je i dalje u tijeku veliki val investicija u istraživanje, razvoj i širenje proizvodnje. Na razini 2017. godine Rimac Automobili imali su 163, a u prošloj godini 316 stalno zaposlenih. Tijekom ove godine taj broj se već popeo na preko 500.

Rimac Automobili privukli su više stranih investicija nego cijeli tehnološki sektor Hrvatske - zajedno
Rimac Automobili privukli su više stranih investicija nego cijeli tehnološki sektor Hrvatske – zajedno

Svi ovi podaci, podsjećamo, ne uključuju nedavnu investiciju Hyundaija i Kije, kao niti rundu financiranja koja još traje, a za koju se očekuje da će biti zaključena s ukupno oko 150 milijuna eura tijekom ove godine. Investicije novih ulagača Rimac je najavio da će uložiti u povećanje proizvodnje, nova zapošljavanja i gradnju novog kampusa u blizini Zagreba u kojem bi kroz dvije godine trebalo raditi i do 2.000 zaposlenika.

Please follow and like us: