Revolucionarno: Kuba danas dobiva mobilni Internet!

Državna telekomunikacijska kompanija ETECSA objavila je da će Kubanci od četvrtka, 6. prosinca, po prvi put moći pristupati internetu na svojim mobilnim uređajima. Za komunističku zemlju koja broji nešto više od 11 milijuna stanovnika ovakva je vijest revolucionarna, zato što je Kuba jedna od najmanje povezanih zemalja u cijeloj Americi.

Međutim, čini se da si većina stanovnika otočja kojim je do prije nekoliko godina upravljao Fidel Castro, već sada ne može priuštiti internet na mobitelu. Čelnici ETECSA predstavili su nekoliko internet paketa navodno preskupih za Kubance, čija prosječna plaća iznosi 30 dolara na mjesec.

Naime, njihova telekomunikacijska tvrtka potencijalne kupce traži od 7 dolara za 600 MB, do 30 dolara za 4 GB interneta u sklopu mjesečnog paketa. Korisnici koji ne žele paket za 100 MB morat će izdvojiti 10 dolara na mjesec.

Joaquin Montiel jedan je od lokalaca koji ne može podmirivati troškove mobitela s 3G tehnologijom. Kao prodavač zarađuje manje od 20 dolara mjesečno, pa bi i za najmanji paket morao izdvojiti veliki dio svoje plaće. Ipak, zadovoljan je činjenicom da je Kuba konačno dobila mobilni internet.

„Bilo je i vrijeme da to postane dostupno za Kubance. Ali za neke ljude, poput mene, to je još uvijek nedostižno“, rekao je 58-godišnji stanovnik Havane.

Internet je u karipskoj zemlji do 2013. godine bio dostupan samo u turističkim hotelima i pojedinim kafićima. Sada kada postaje široko dostupan domaćem stanovništvu, mnogi lokalci traže pomoć rodbine iz inozemstva kako bi mogli odabrati jedan od paketa i po prvi put u svojim životima pristupiti internetu putem mobitela.

Iz ETECSA-e su kazali kako je novopredstavljen, povećan pristup internetu dio kubanske digitalizacije društva.

Piše: D.S.

Odgovori