Qualcomm predstavio Snapdragon 855

Kako je i bilo najavljeno Qualcomm je 4. prosinca predstavio svoj novi SoC za mobilne uređaje iz flagship domene. Za razliku od ranijih informacija kako će novi SoC nositi naziv Snapdragon 8150, dotični je ipak stigao kao Snapdragon 855.

Podsjetimo, krajem kolovoza leaker Roland Quandt objavio je informaciju kako Qualcomm kreće u promjenu nazivlja svojih čipova. Nazivi čipova su po njemu trebali dobiti dodatnu, četvrtu, brojku te oznaku SM ili SCX ovisno o tome radi li se o čipu za mobilne uređaje ili o čipu za ARM računala.

Na kraju se ispostavilo kako je naziv Snapdragon 8150 (kojeg su mediji do sada koristili u svojim izvještajima) zapravo interno ime platforme, a ne konačan naziv novog SoC-a. Ono, je kako smo već naveli, Snapdragon 855.

Kako je na havajskom događaju (Snapdragon Technology Summit) rečeno Snapdragon 855 bit će izrađen u 7nm proizvodnom procesu i imat će zasebne procesorske jedinice za AI i AR i novi ISP koji će podržavati 4K 60 fps videa, uz 25% manju potrošnju energije. Proizvodit će ga tvrtka TSMC. Snapdragon 855 dolazi s dva modema – Snapdragon X24 i Snapdragon X50 koji osigurava podršku za 5G mreže.

[embedded content]

Kako se zna od ranije Snapdragon 855 ima osam jezgri koje su raspoređene u tri zasebne skupine, tj. klastera po principu 1 + 3 + 4. Jedna Kryo Gold jezgra zadužena je za najzahtjevnije zadaće, ima 512 KB L2 cachea i brzinu do 2,842 GHz.

Druge tri Kryo Gold jezgre obavljaju srednje teške zadaće, imaju 256 KB L2 cachea i maksimalnu brzinu do 2,419 GHz. Četiri Kryo Silver jezgre zadužene su za svakodnevne, ne odveć zahtjevne zadaće i stoga imaju 128 KB L2 cahea i maksimalnu brzinu do 1,786 GHz.

Snapdragon 855 dolazi s četvrtom generacijom AI-a koji će u odnosu na prošli (iz Snapdragona 845) osigurati i do 3x bolje performanse. Potpune specifikacije Qualcomm će objaviti tijekom ovog tjedna.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.