Poruka IRB-a povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti

Iz Instituta Ruđer Bošković šalju sljedeću poruku: Znanost vam omogućava da neprestano učite i usvajate nova znanja, iskustva. Ona je globalnog karaktera pa imate priliku putovati i upoznavati nove ljude i kulture. Svaki korak koji napravite u znanosti je izazovan i ponekad je potrebno malo više hrabrosti za bavljenje znanošću, ali svako novo otkriće predstavlja neopisivo zadovoljstvo. Stoga vas drage djevojčice i djevojke pozivamo da nam se pridružite u ovoj znanstvenoj avanturi i postanete  znanstvenice te uživate u novim otkrićima svaki dan i tako doprinesete upoznavanju i oblikovanju boljeg svijeta koji nas okružuje!

Od 880 ukupno zaposlenih na Institutu Ruđer Bošković, 427 je doktora znanosti od čega 246 doktorica znanosti, što je udio od 58 posto.

Od 11 predstojnika zavoda, četiri su znanstvenice, odnosno 36 posto, dok je udio žena u ukupnom broju voditelja laboratorija 50 posto. Od tri pomoćnika ravnatelja dvije su žene, a od dva ERC projekta na IRB-u, oba projekta vode znanstvenice.

Prema podacima Eurostata iz 2017. godine, 59 posto znanstvenika i inženjera u Europskoj uniji su muškarci, dok su 41 posto žene. Prema podacima UNESCO-vog Zavoda za statistiku 2018. godine, tek 30% svih ljudi zaposlenih u znanosti diljem svijeta u razdoblju 2014. -2016. činile su žene. Prema dostupnim podacima sa Eurostata udio žena u znanosti unutar RH je 48% što ‘Ruđer’ postavlja iznad Hrvatskog, EU i svjetskog prosjeka.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.