Policija reagirala na širenje lažnih vijesti o koronavirusu na društvenim mrežama

Iz Ministarstva unutarnjih poslova objavljeno je kako je policija u Poreču, postupajući prema anonimnoj prijavi građana, utvrdila sumnju da je 29-godišnjakinja putem društvene mreže širila lažne vijesti.

Utvrđeno je da se osumnjičena Istranka predstavljala kao liječnica koja radi u bolnici u Puli. S tim lažnim identitetom dijelila je “savjete” i iznosila lažne informacije o broju oboljelih na području Vrsara, čime je uznemirila građane.

Protiv nje se nadležnom sudu podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, poručili su iz Policijske uprave Istarske.

Poticanje na prenošenje bolesti

Porečka policija ovih dana imala je posla s još jednim prekršiteljem koji je djelovao na Internetu. Utvrđeno je da je 32-godišnji hrvatski državljanin počinio teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno da je poticao na počinjenja kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti.

On je tri dana na društvenoj mreži moderirao objave jedne grupe, a koja je osnovana u cilju poticanja građana na nepoštivanje odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje su donesene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Osumnjičenog se tereti i da je 30. ožujka oko 12.30 sati objavio poziv građanima na druženje na jednoj lokaciji na području Poreča, čime bi nastala opasnost od povećanja širenja zarazne bolesti.

Protiv osumnjičenog je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ove policijske akcije mogu se povezati i s nedavnom najavom Ministra unutarnjih poslova i voditelja Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića. On je, naime, prije desetak dana izjavio da svi koji šire lažne vijesti moraju biti najstrože kažnjeni, te da policija provodi izvide vezane uz ovakve pojave, koje nisu rijetke u kriznoj situaciji.