Ovi ljudi nisu stvarni! Napravila ih je umjetna inteligencija

U utorak 24. rujna je Google objavio bazu podataka otvorenog koda koja sadrži 3.000 originalnih manipuliranih videozapisa kao dio svojih nastojanja razvoja alata za otkrivanje dubinskih falsifikata (deepfakes). Za izradu manipulativnih videozapisa korišteni su snimci 28 glumaca koji su izgovarali uobičajene izraze i obavljali uobičajene svakodnevne radnje. Na takvom materijalu korišteni su javno dostupni algoritmi za obradu u deepfakes.

Ranije je Facebook sličnu bazu deepfakesa najavio je do kraja ove godine. Tim stručnjaka s Tehničkog sveučilišta u Münchenu objavio je svoje radove uobičajene manpulacije s licima na skoro tisuću videozapisa s YouTubea FaceForensics++. Svi ti skupovi deepfakes radova imaju za cilj pomoći u stvaranju automatitiranog alata za otkrivanje deepfakesa.

Stručnjaci pri tome upozoravaju kako svi alati za prepoznavanje deepfakesa, odnosno dubinskih manipulacija napravljenih uz pomoć umjetne inteligencije mogu biti beskorisni ako autori algoritama prozru načine njihovog djelovanja pa se ne jamči da neće uvijek biti algoritama za deepfakes koji alati za njihovo otkrivanje ne mogu prepoznati. Prema njima jedino učinkovito rješenje za borbu protiv manipulativnih falsifikata na internetu može biti zakonska zabrana.

Kako izgleda manipuliranje fotografijama osoba pokazuje, na primjer, web stranica Generated Photos (https://generated.photos) na kojoj se nalazi 100 tisuća lica stvorenih umjetnom inteligencijom, te druge fotografije i videa stvoreni na isti način.

„Da bismo vam omogućili uvid u ono na čemu radimo, stvorili smo besplatan resurs od 100.000 visokokvalitetnih lica. Svaku sliku generirali su naši unutarnji sustavi umjetne inteligencije koji se stalno unaprjeđuju“, navodi se na web stranici projekta Generated Photos. Projekt je pokrenuo softverski inženjer Tyler Lastovich, inače pokretač niza projekata u kojima kombinira kreativnost i tehnologiju, naprednu automatizaciju…

Projekt omogućuje korištenje njihovih proizvoda (lica, fotografija, gif animacija i videa napravljenih umjetnom inteligencijom) u prezentacijama, projektima, maketama ili u drugim slučajevima onima koji to žele uz navođenje izvora.

Na web stranici se nalazi i pravni dokument kojim se definiraju uvjeti i odredbe korištenja materijala Generated Photos te uređuju pravni uvjeti te web stranice, poddomena i svih povezanih web-aplikacija i mobilnih aplikacija u vlasništvu Generated Photos.

Podijeli: