Obnovljivi izvori energije u SAD-u prvi puta pretekli ugljen

Unatoč činjenici da Trumpova administracija nije veliki ljubitelj ekoloških inicijativa, da su se SAD povukle iz Pariškog klimatskog sporazuma, te da je Trump svoju predsjedničku kampanju, među ostalim, zasnivao na povećanju radnih mjesta u rudarstvu – SAD i dalje napreduju kad je riječ o obnovljivim izvorima energije. Službeni podaci pokazuju kako se prošloga travnja prvi puta u povijesti dogodilo da su obnovljivi izvori poslužili za stvaranje više električne energije od ugljena.

SAD su iz vjetroelektrana, solarnih elektrana i hidrocentrala u travnju dobile 68,5 milijuna megavatsati električne energije, a iz ugljena tek oko 60 milijuna. Uzlazni trend kod obnovljivih izvora vidljiv je već godinama, a istodobno se bilježi i kontinuirani pad korištenja ugljena u termoelektranama.

Obnovljivi izvori dosegli su 23%, a ugljen 20% ukupne proizvodnje
Obnovljivi izvori dosegli su 23%, a ugljen 20% ukupne proizvodnje

Kao dodatni razlog za pad popularnosti ugljena kao goriva ističe se i sve veća prisutnost prirodnog plina, jeftinijeg i čišćeg energenta koji se u SAD-u nalazi na prvom mjestu, s oko 103 milijuna MWh proizvedenih u travnju.

Također su i neki kratkoročni događaji bili zaslužni za situaciju iz travanja – naime, nekoliko je termoelektrana bilo privremeno zatvoreno zbog remonta, a vremenski uvjeti doprinijeli su većoj proizvodnji u vjetroelektranama.

Please follow and like us: