Novi iPadi Pro ne podržavaju stari Apple Pencil

Apple je krajem listopada održao događaj na kojemu je predstavio nove modele MacBooka Air, Maca Mini te nove modele iPada Pro. Svi navedeni uređaji osjetno su bolji (i skuplji) od svojih prethodnika, a uz neke dolaze i skriveni troškovi na kojem možda niste računali.

Pri skrivenim troškovima prvenstveno mislimo na novi Apple Pencil. Naime, i sami ste vidjeli kako se radi o znatno poboljšanoj digitalnoj olovci. No, ono što je Apple propustio navesti tijekom predstavljanja iste je da dotičnu neće moći koristi vlasnici sada već starijih modela iPada Pro. Štoviše, ni vlasnici novih iPada pro neće moći koristiti ni stari model Pencila.

Ukratko – stari Pencil nije kompatibilan s novim iPadima, a novi Pencil nije kompatibilan sa starim iPadima što je tek naknadno jasno naznačeno na Appleovim internetskim stranicama. Razloga tomu je više – prvo novi Pencil svoju bateriju puni bežično, preko baterije iPada Pro, a stari preko Lightning porta kojeg na novom Pencilu nema kao ni na novim iPadima.

Zatim, da bi se novi Pencil mogao napuniti prvo se mora pomoću magneta priključiti na iPad čime ujedno počinje uparivanje između iPada i Pencila te započinje proces punjenja baterije. Iz istog razloga nije moguće ni stari Pencil koristiti na novim iPadima – ne može se upariti s novim iPadom, a time ni napuniti bateriju.

Osim što je znatno zagorčao život vlasnicima starijih iPada i Pencila koji su se nadali koliko toliko jeftinoj nadogradnji, Apple je isto učinio i budućim vlasnicima novih iPada i novog Pencila. Uz višu cijenu iPada Pro tu je i viša cijena novog Pencila koji po novome umjesto 99 USD, košta 129 USD.

Odgovori