Najsofisticiraniji laserski sustav podataka o promatranju Zemlje iz svemira

Europski sustav za prijenos podataka (EDRS), izgrađen je kako bi se ubrzao protok informacija sa satelita za promatranje Zemlje do ljudi na zemlji te je najsofisticiranija mreža laserske komunikacije ikad dizajnirana u svijetu, dobila je svoj drugi satelit.

Drugi satelit u mreži, EDRS-C, sada je prošao pregled puštanja korisnika u rad i počeo punu uslugu. Od 6. kolovoza 2019. godine se nalazi u geostacionarnoj orbiti oko 36.000 kilometara iznad Zemlje. Taj geostacionarni položaj omogućava komunikacijskom satelitu da održava gotovo stalnu vezu sa satelitima za promatranje Zemlje koji su bliži površini planeta i kruže Zemljom svakih 90 minuta.

Sateliti EDRS koriste lasere za komunikaciju sa satelitima za promatranje Zemlje i prosljeđivanje njihovih podataka natrag u Europu u gotovo stvarnom vremenu. Bez njih kašnjenje podataka bilo bi do 90 minuta.

EDRS-C pridružio se sestrinskom satelitu EDRS-A, a može se komercijalno koristiti za prenošenje informacija sa sva četiri satelita Sentinel koji nadziru Zemlju, snimajući radarske slike dan i noć i multispektralne slike vegetacije visoke rezolucije, tla i vodenog pokrivača, unutrašnjih plovnih putova i obalnih područja – kao i informacije za hitne službe.

Sateliti Sentinel dio su programa EU Copernicus.

EDRS je novi, neovisni europski satelitski sustav i partnerski je projekt između ESA-e i operatera Airbus u sklopu napora ESA-e da udruži industriju oko velikih programa, potičući razvoj tehnologije radi postizanja ekonomske koristi.

Satelitsku platformu EDRS-C sagradio je OHB System u Njemačkoj, a laserske terminale razvili su Tesat-Spacecom i njemačka svemirska uprava DLR. (foto ESA)

Podijeli: