Najbolji internetski preglednici za zaštitu privatnosti na Vašem pametnom telefonu

Bez obzira na to koristimo li pametne telefone ili tablete znamo da je privatnost nešto na što jako trebamo paziti. Ipak to nije lako. Internetske stranice, hakeri, oglašivači, različita reklamiranja, vlade različitih država svijeta- svi oni žele (i često puta u tome i uspiju) pratiti ono što radimo kada smo na internetu.

internet preglednici za zastitu privatnosti

S obzirom na to da je internetski preglednik jedan od najznačajnijih načina kako mi ostavljamo svoje tragove na internetu ono što itekako ima smisla jest razmisliti i koristiti one preglednike kod kojih je više stavljen naglasak na privatnost i zaštitu korisnika.

Koji su najbolji internetski preglednici za zaštitu privatnosti koji danas postoje za pametne telefone i tablete? U nastavku članka ćemo ih nabrojati i nešto reći o osam takvih preglednika!

DuckDuckGo browser

DuckDuckGo

DuckDuckGo danas slovi kao jedan od najboljih i najpouzdanijih internetskih preglednika za zaštitu privatnosti korisnika. Tvrtka koja je zaslužna za oživotvorenje ovog malenog, ali jako kvalitetnog preglednika DuckDuckGo je osmislila kao tražilicu. No sada je DuckDuckGo jedan od najboljih privatnih internetskih preglednika za Android i iOS platforme!

Ono što je najbolje kod ovog preglednika jest to što će on automatski onemogućiti sve kolačiće, naporne reklame i sve ono što bi na bilo koji način moglo odati vaš trag na internetu. Uz to, DuckDuckGo će stranice na kojima se trenutno nalazite prisiliti da koriste kriptiranu konekciju, što znači da DuckDuckGo na sve moguće načine pazi kako biste vi kao korisnik na internetu ostavili što je moguće manje svojih podataka i tragova.

Ghostery Privacy Browser

Ghostery Privacy Browser

Ghostery Privacy Browser je jedna od ekstenzija koje jednostavno morate imati instalirane na svoje uređaje ako želite na što bolji način zaštititi svoju privatnost. Mogućnosti koje ova ekstenzija ima su upravljanje reklamama, brisanje različitih vrsta smeća iz vašeg pametnog telefona ili tableta te ubrzavanje rada internetskog preglednika koji koristite.

No ono što je najbolje jest to što je sve ono dobro što ova ekstenzija daje na odličan način ”pretočeno” u obliku internetskog preglednika. Ghostery će vam, ukoliko se odlučite na ovaj preglednik, omogućiti čitav spektar mogućnosti kontroliranja onoga što ćete vi kao korisnik ostaviti na internetu i onoga što ćete za vrijeme pregledavanja internetskog sadržaja ”pokupiti”. Ghostery Privacy Browser je u cijelosti besplatan i dostupan je za Android i iOS pametne telefone i tablete.

Secure Web

Secure Web

Tvorac Secure Web internetskog preglednika je Webroot, tvrtka koja je dobro poznata po osmišljavanju vrlo kvalitetnih programa za zaštitu računala i sigurnosti na internetu. S obzirom na renome koji tvrtka ima, ono što je bio očiti idući korak jest osmišljavanje internetskog preglednika koji će u sebi imati sve ono po čemu je tvrtka poznata.

Secure Web u sebi sadrži zaštitu od štetnih stranica i štetnog sadržaja kojeg možete pokupiti na internetu zahvaljujući svojoj zaštiti u stvarnom vremenu. Nadalje, kao dodatan vid zaštite SecureWeb za svoje korisnike nudi i upravljanje lozinkama.

Red Onion preglednik

Red Onion

Red Onion je vrsta internetskog preglednika koji svojim korisnicima omogućuje pristup Tor mreži. ”Surfanje” internetom uz pomoć Tor mreže znači da će sve ono što radite dok pregledavate internet ići preko posebne ”onion” mreže, što dodatno otežava praćenje i identificiranje korisnika.

Iz tog razloga Red Onion je jedan od najboljih internetskih preglednika sa naglaskom na sigurnost, koji postoje za iOS platformu. Osim zaštite identiteta korisnika Red Onion u sebi ima i mogućnost zaštite lozinki, potprogram za raspakiranje audio i video datoteka te podršku za IPTV.

Orbot

Ono što je za iOS Red Onion to je za Android platformu Orbot. Radi se o još jednoj aplikaciji koja je zasnovana na Tor mreži i koja će na sličan način čuvati vašu privatnost dok surfate internetom.

Ipak, mogućnost koju ovaj preglednik ima i po kojoj se razlikuje od ostalih jest ta da Orbot podržava sve aplikacije sa uređaja korisnika. To znači da svaka od aplikacija može koristiti Orbot kako bi ostvarila pristup internetskoj mreži preko Tor mreže (umjesto da koriste ”uobičajen” način).

frost preglednik

Frost

Frost je još jedan od sigurnih, internetskih preglednika koji je dostupan za sve korisnike Android pametnih telefona ili tableta. Po mišljenjima mnogih korisnika Frost je jedan od najpopularnijih, privatnih internetskih preglednika i to iz dobrog razloga.

Jedna od možda najboljih mogućnosti koje će vam Frost ponuditi jest automatsko brisanje svih podataka nakon što odlučite zatvoriti ovaj preglednik. Ništa manje važne mogućnosti su ugrađeni upravitelj reklamama te blokiranje ”pop-up” sadržaja.

No ni to nije sve. Frost u sebi sadrži i tajnu riznicu koju možete koristiti za pohranjivanje i spremanje fotografija i zabilješki te si na taj način možete dodatno poboljšati privatnost i sigurnost. Osim što će biti skrivena riznica će biti zaštićena lozinkom.

InBrowser

InBrowser

InBrowser je na internetu prisutan već duži niz godina i premda je u početku bio dostupan samo za Android platformu InBrowser je danas dostupan i za iOS.

InBrowser, osim svojih vlastitih mogućnosti zaštite korisnika ima i mogućnost sinkroniziranja sa Tor mrežom (za što će vam biti potreban Orbot). Osim podrške za Tor InBrowser će vaš internetski identitet zaštititi na mnoštvo načina. Jedan od njih je da ovaj preglednik neće ”pamtiti” ništa od podataka između sesija.

To znači da istog onog trenutka kada kliknete na tipku ”Home” ili ako pokušate zatvoriti ili izaći iz aplikacije InBrowser će odmah obrisati svu vašu povijest pregledavanja i informacije vezane za sadržaj koji ste pregledavali. Nadalje, InBrowser u sebi sadrži integriranu podršku za sigurno pretraživanje na tražilicama kao što su DuckDuckGo, StartPage, Bing i Google.

Firefox Focus

Firefox Focus je jedan od prvih pokušaja da Mozilla, tvrtka koja je zaslužna za osmišljavanje jednog od najsigurnijih internetskih preglednika koji danas postoje na svijetu- Firefox osmisli svoj vlastiti privatni preglednik. Ako vam nije problem da koristite proizvode i usluge od većih tehnoloških tvrtki zvučnijih naziva, u tom slučaju će vam Firefox Focus biti odličan izbor.

Sam po sebi, ovaj internetski preglednik ne nudi ništa revolucionarno, ali ono što nudi je na dosta dobar način implementirano. Ovaj preglednik neće snimati lozinke svojih korisnika niti će prihvaćati ili pohranjivati bilo kakve kolačiće ili tragače. To što preglednik u sebi ima blokator za reklame znači da će Firefox Focus brže otvarati internetske stranice nego što je to uobičajeno (čak i brže od Googleovog Chromea koji slovi kao jedan od ”najbržih” internetskih preglednika na svijetu). Firefox Focus je dostupan za Android i iOS pametne telefone i tablete.

S obzirom na to da je privatnost jako važan segment svakog korisnika (ako nije trebao bi biti), uvijek je dobra ideja na svom pametnom telefonu i/ili tabletu imati instaliran jedan ovakav internetski preglednik. Sigurnosti nikad previše i kako se ono kaže: ”bolje spriječiti nego liječiti” (pogotovo ako za neke stvari ne postoji lijek).

Piše: Z.K.

Odgovori