Muški izbor – hormonalne tablete ili injekcija u skrotum

O temi muške kontracepcije je nedavno pisano i na BUG Online (tek da ne mislite kako niste u tijeku toka suvremenih zbivanja u znanosti), no ponovimo za one koji nisu pazili na nastavi: muška tableta sadržava hormone koji su kombinirani i dozirani tako da zaustavljaju proizvodnju sperme u testisima.

Čemu muška tableta?

Istraživači su je odavno najavljivali. Više puta se činilo da je njena primjena evo tu, samo što nije… ali nijedan od tih pokušaja nije zaživio u praksi, sve do sada, kada je objavljeno da je po prvi puta muška kontracepcijska tableta prošla inicijalni test sigurnosti za uporabu na ljudima.

A zašto uopće muška tableta? Razlog je jednostavan – zbog ravnopravnosti. Muške. Jer su u ovom slučaju žene privilegirane, a to tako ne može biti. Žene naime po pitanju kontrole začeća na izbor imaju široku lepezu kontracepcijskih sredstava – hormonalne tablete za kontracepciju, hormonalne flastere, implantate, hormonalne injekcije, vaginalne prstene, dijafragme, spužvice, pjene, spirale, plodne/neplodne dane… pa i sterilizaciju.

Jedna od starijih, ne baš posve pouzdanih metoda ženske kontracepcije
Jedna od starijih, ne baš posve pouzdanih metoda ženske kontracepcije

A mi muškarci? Ili ga na vrijeme stavimo (prezervativ), ili ga na vrijeme vadimo (u što se ne treba pouzdavati) ili kirurška vazektomija… i to bi bilo to. Barem do otkrića muške tablete. Još samo par brojčica o pouzdanosti: muškarac s kondomom na spolovilu je oko 80-85% pouzdan po pitanju zaštite od začeća, za usporedbu sa ženom koja uzima hormonalne tablete (97% pouzdanosti), ima implantat (99.9% zaštite) ili intrauterinu spiralu (99%).

Kako to radi? Je li pouzdano?

Podsjetimo se osnova: u muškaraca spermiji nastaju u testisima neprekidno, pod utjecajem hormona. Taj proces su istraživači pokušali blokirati, pridržavajući se dva osnovna uvjeta: da blokada bude privremena (prestankom uzimanja tableta bi se iznova trebala uspostaviti normalna proizvodnja spermija) te da zbog kontracepcijske terapije ne bude neželjenih učinaka na zdravlje. Upravo ta dva uvjeta su se pokazala najtežima za premostiti. Sve do sada.

Shematski prikaz hormonalnih putova kontrole stvaranja spermija
Shematski prikaz hormonalnih putova kontrole stvaranja spermija

U muškoj tableti o kojoj je sada riječ nalazi se laboratorijskim metodama modificiran muški spolni hormon testosteron. On je u ispitivanju na ljudima uspješno prekinuo proizvodnju spermija, a da pritom nije izazvao nikakvih značajnijih nuspojava.

Tijekom testiranja je kroz četiri tjedna 30 zdravih dragovoljaca svakodnevno uzimalo muške hormonalne tablete, a njih 10 je primalo placebo. U muškaraca koji su uzimali  kontracepciju, razine dvaju hormona potrebnih za produkciju spermija (FSH i LH) su pale ispod granice funkcionalnosti, dok su te razine u placebo-skupini ostale nepromijenjene. Pritom je učinak tablete prestajao nakon što je uzimanje prekinuto.

Hoće li mi škoditi? Što ako mi o(t)padne spolna moć?

Je li bilo nuspojava? Najkraći odgovor bi bio: “Ma jeste, ali ustvari nije”. Od 30 muškaraca koji su uzimali hormonalne tablete, kod petorice je opažen blagi pad seksualne želje, a kod dvojice umjerena erektilna disfunkcija, no te nuspojave ni kod jednoga nisu ometale normalnu spolnu aktivnost, koja se tijekom promatranog razdoblja nije smanjila. Nijedan ispitanik nije zbog nuspojava prekinuo testiranje sigurnosti, koje je time uspješno provedeno sa stopostotnim učinkom.

Sljedeći korak u kliničkim ispitivanjima je duže razdoblje praćenja učinka tablete, jer lijeku treba 60 do 90 dana primjene da u potpunosti blokira proizvodnju spermija.

Niste baš sretni pri pomisli na ideju o uzimanju hormonalnih tableta? Za muškarce kojima je ta pomisao odbojna, istraživači se trude osmisliti načine za blokiranje protoka sjemena, odnosno sprečavanja sperme da izađe iz penisa.

Čekaj… blokiranje? Kako? KAKO???

Pa injekcijom u skrotum, naravno!

Gel u igli zabodenoj u skrotum

Vasalgel je relativno nov polimerni materijal, osmišljen i proizveden kao nehormonalni, reverzibilni, dugodjelujući muški kontraceptiv kojega se (pod lokalnom anestezijom, budite bez brige!) injicira u oba kanalića koji iz lijevog i desnog testisa vode spermije prema penisu. Do sada je testiran samo na laboratorijskim životinjama (i to uspješno!), a vrlo brzo se očekuje početak testiranja na ljudima. Na dragovoljcima, naravno, ne brinite, nitko vas neće prisiliti da u svrhu napretka znanosti primate injekcije u… tamo dolje, znate već gdje.

A kada jednoga dana zažive muške hormonalne tablete ili neki drugi visokoučinkoviti način kontracepcije u muškaraca, koliko će muškaraca uopće koristiti kontracepciju takve vrste?

Osam od deset građana i građanki država zapadnog dijela EU (Nizozemska, Francuska, Irska, Britanija, Njemačka) smatra da kontracepcija treba biti podjednako muška koliko i ženska stvar. A oko trećine muškaraca tvrdi da bi koristilo mušku hormonalnu tabletu kada bude dostupna na tržištu.

Podaci za balkanoidne države nisu prikupljani, no plodni nam muškarci (i žene) ionako odlaze u zemlje Zapada, pa nije ni toliko bitno.

Igor „Doc“ Berecki je pedijatar-intenzivist na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.