Mali aparat u stanju je detektirati koronavirus za 5 minuta

Američka tvrtka Abbott koja se bavi razvojem uređaja za dijagnostiku, dobila je dozvolu od američke agencije za hranu i lijekove FDA za opću primjenu svojeg mobilnog dijagnostičkog aparata ID NOW. koji nazivaju “laboratorij u kutiji” u dijagnostici COVID-19 koronavirusa.

Za razliku od svih drugih dijagnostičkih uređaja na tržištu ID NOW omogućuje dobivanje rezultata primarnih testova za samo 5 minuta, dok za 13 minuta omogućuje postavljanje kompletne precizne dijagnoze. Zbog veličine nekog malog kućanskog aparata poput tostera, ovo je jedan od rijetkih dijagnostičkih uređaja koji se mogu koristiti izvan bolnica i ambulanti. Ključna stvar u molekularnom testiranju koje provodi ID NOW leži i potrazi za malim segmentom RNK SARS-CoV-2 virusa i “pojačavanjem” tog segmenta sve dok ne dobije dovoljno podataka za detekciju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

[embedded content]

Za razliku od Abbottovog prijenosnog uređaja, drugim metodama testiranja su potrebni sati ili čak dani da omoguće pouzdane testove.

Nakon dobivanja dozvole od strane FDA Abbott je podigao svoje proizvodne kapacitete na 50.000 isporuka u SAD-u dnevno. 

Zbog čega je ID Now tako revolucionaran dijagnostički uređaj koji omogućuje testiranja na COVID-19 izvan bolnica objašnjava Gavin Cloherty, šef istraživanja infektivnih bolesti u odjelu dijagnostike Abbotta u ovom videu.

[embedded content]