Maleni senzor daje svakoj površini osjetljivost na dodir

Na CES-u u Las Vegasu početkom siječnja bit će predstavljen novi tip ultrazvučnog senzora iz razvojnog pogona startupa iz San Josea, UltraSense. Maleni senzor TouchPoint, veličine manjeg zrna riže (1,4 x 2,4 x 0,49 mm), moguće je postaviti na bilo koji materijal, bilo koje debljine, i njegova će površina biti pretvorena u “touchpad”, odnosno postat će osjetljiva na dodir.

Sve na dodir

Radi li ova stvar zaista kako to prezentiraju na svojim stranicama, mogla bi imati zaista široku primjenu ne samo u elektroničkim uređajima već i u gadgetima pametnog doma i Interneta stvari. Sasvim obični komadi namještaja, uređaji ili druge površine mogle bi postati dijelom korisničkog sučelja i osjećati dodire, geste, ili imati funkcije poput touchscreen ekrana (multitouch, double tap, slide, drag&drop…).

[embedded content]

Za sve ovo potrebno je imati tek jedan ultrazvučni senzor koji je u stanju bilježiti pokrete prsta po zadanoj mu površini, i to, kažu, vrlo precizno. Ne smetaju mu niti različiti materijali, kao ni voda, prašina, masnoće i ostala moguća prljavština. Prema specifikacijama može raditi na čeliku, keramici, staklu, koži, plastici ili drvetu – dakle na gotovo svim površinama u prosječnom domu.

UltraSense želi svoje rješenje ponuditi proizvođačima elektroničkih uređaja i donijeti revoluciju u način interakcije s “pametnim” uređajima i predmetima u domu. U proizvodnju kreće već sada, a u pametnim telefonima mogao bi biti dostupan već od sljedeće godine.