Kako mogu znatiželjni alergičari doći do informacija o količini peludi u zraku?

Svi oni koji zbog alergije ovih dana kišu, šmrcaju, kašlju ili se svrbe mogu pronaći eventualnog krivca za svoje patnje na internetskoj stranici Pliva zdravlje, gdje se u odjeljku Alergije nalazi prikaz peludne prognoze i kalendar. Ondje se, putem alergijskog semafora, svakodnevno izvještava o količini peludnih zrnaca u zraku koja može biti visoka, umjerena ili niska.

Pritom se može izabrati jedan od dvadesetak ponuđenih gradova, čime se dobiva točan uvid u biljke koje trenutačno izazivaju alergijske reakcije na tom području. 

U peludnoj prognozi mogu se pronaći bioprognostički podaci o razini peludi u zraku za iduća tri dana, a izvor podataka daju županijski Zavodi za javno zdravstvo.

U peludnom kalendaru nalazi se grafički prikaz peludnog spektra u zraku za cjelogodišnje razdoblje, pri čemu se također može odabrati grad i dobiti informacija o sezonskoj pojavi polinacije pojedine biljne vrste.

Za one koji žele znati više o alergenima, Pliva je napravila tri osnovne sekcije – drveće, trave i korovi, u kojima se može pobliže informirati o pojedinom bilju koje izaziva određeni stupanj alergenosti.

Također, peludna prognoza donosi svakodnevne informacije o koncentraciji peludi alergenih biljaka putem aplikacije na iOS i Android mobilnim uređajima.