Jeff Bezos bi razvodom mogao izgubiti velik dio bogatstva

Ove je srijede Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, putem svojeg Twitter računa objavio kako se razvodi od svoje supruge MacKenzie. Par je u posljednje vrijeme bio probno razdvojen pa su nakon tog “beta testa” zaključili da je to prava stvar za njih. Ostat će u prijateljskim odnosima, piše Bezos, ali je sasvim jasno bi ova promjena na privatnom planu, osim na život šefa nekoliko kompanija, isto tako mogla utjecati na njihovo poslovanje.

Bezos je, podsjetimo, osnovao Amazon i trenutačno drži oko 16,3% udjela u njemu. Kako je tržišna vrijednost Amazona nešto manje od bilijun američkih dolara, Bezos trenutačno “teži”, prema Forbesu, oko 137 milijardi dolara. Osim Amazona vlasnik je i Washington Posta te svemirske kompanije Blue Origin – no ovi pothvati traže mnogo više ulaganja nego što mu pridonose bogaćenju.

I sada, nakon najbolje godine u svojoj karijeri, Bezos objavljuje razvod. Stručnjaci kažu kako je prilično jasno da bi se sve što je zaradio u posljednjih 25 godina, većinom od Amazona, moglo smatrati bračnom stečevinom. Samim time gospođa Bezos mogla bi dobiti polovicu svega – u slučaju da par nije potpisao neki oblik predbračnog ili bračnog ugovora kojim se regulira ovo pitanje.

U slučaju da to nisu učinili, Jeff Bezos bi svojoj bivšoj supruzi bio obvezan ili prepisati 50% dionica Amazona i ostale imovine koju posjeduje, ili joj ponuditi financijsku kompenzaciju u istoj vrijednosti. U slučaju da se to dogodi, Forbesova lista najbogatijih ljudi na svijetu odmah bi se promijenila – MacKenzie Bezos postala bi preko noći peta najbogatija osoba na planetu, s vrijednošću bogatstva od 68,5 milijardi dolara. Ujedno bi postala i najbogatija žena svijeta.

Prema zakonima države Washington imovina supružnika se nakon razvoda dijeli napola ako oni drugačije ne dogovore. Stručnjaci kažu kako bi financijska kompenzacija od samo 1% Bezosovog bogatstva obilježila ovaj razvod kao jedan od najskupljih u povijesti.

Kad je riječ o poslovanju Amazona, analitičari kažu da bi MacKenzie zasigurno željela da kompanija raste, pa vjerojatno ne bi nakon podjele imovine željela smijeniti Jeffa, smanjiti mu ovlasti, ili na bilo koji drugi način negativno utjecati na financijske rezultate. Više će se o svemu vjerojatno doznati uskoro.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.