Japanci napravili nosivi minijaturni klima uređaj koji hladi/grije tijelo i dok se hoda ulicom

Uz ljetne Olimpijske igre 2020. u Tokiju, Sony je namjeravao plasirati svoj inovativni proizvod – nosivi klimatizacijski uređaj! Iako su Olimpijske igre odgođene zbog pandemije do idućeg ljeta, Sony nastavlja s izdavanjem ovog proizvoda prema prvotnom planu.

Riječ je o uređaju Reon Pocket koji je veličine pametnog telefona i ima mogućnost rashlađivanja korisnika do 13 °C, a zagrijavanja do 8 °C u odnosu na temperaturu okolice.

Reon Pocket koristi se tako da se jedinica za hlađenje stavi u specijalni unutarnji džep na majici te se smješta između lopatica korisnika. Sony također prodaje i posebno dizajnirane majice, namijenjene za nošenje Reon Pocketa, po cijeni od približno 20 dolara.

Majica se ‘opremi’ ovim klimatizacijskim uređajem, smještanjem u džep na području ispod vrata korisnika, a s Reon Pocketom upravlja se preko istoimene aplikacija skinute s Google Playa ili App Storea. Prvo se bira želi li korisnik hlađenje ili grijanje, a potom i definira točna temperatura.

Da bi funkcioniralo hlađenje ovim uređajem, Reon Pocket mora biti u kontaktu s kožom korisnika (kroz majicu), a pritom uređaj funkcionira na principu Peltierova efekta, poznatog koncepta u termodinamici, po čemu se bitno razlikuje od jeftinih prijenosnih ventilatora koji nam asocijativno prvi padaju na pamet kada je riječ o hlađenju u pokretu.

Ugrađena je litij-ionska baterija koja traje oko 2 – 4 sata, ovisno o tome koje se postavke koriste, te je potrebno oko 2,5 sata da se baterija ponovno napuni putem USB-C priključka.

Prodaja Reon Pocketa počela je 1. srpnja, ali se za sada može kupiti samo preko japanskog Amazona, a cijena ove nosive mini klime iznosi otprilike 130 dolara (oko 860 kn).

[embedded content]