Intel definirao specifikacije Thunderbolta 4

Intel je učinio novi Thunderbolt 4 standard službenim te usput predstavio njegove značajke. Novi standard naslijedit će Thunderbolt 3 predstavljen 2015. godine, ali ne donosi rast maksimalne brzine prijenosa podataka u odnosu na spomenutog prethodnika (ostaje 40 Gb/s).

Veći broj u imenu standarda opravdava se različitim poboljšanjima te promjenama kao što su dvostruko veći minimalni zahtjevi u odnosu na Thunderbolt 3. Uređaji s Thunderbolt 4 priključkom će se moći spojiti s barem dva 4K zaslona ili jednim 8K zaslonom, a minimalna brzina prijenosa podataka je 32 Gb/s putem PCIe.

Standard propisuje punu kompatibilnost s USB4 standardom te svojim prethodnikom (Thunderbolt 3 standardom), univerzalne kabele s dužinom do 2 metra, PC punjenje dostupno putem barem jednog priključka, DMA zaštitu koja se bazira na Intelovoj VT-d tehnologiji te po prvi put omogućuje dock s do četiri Thunderbolt 4 priključka.

Iako će se podrška za Thunderbolt 4 po prvi puta pojaviti na nadolazećim Tiger Lake procesorima za prijenosna računala zahvaljujući novim Maple Ridge kontrolerima iz serije 8000 koji će biti dostupni do kraja ove godine.