Google uveo anonimni način rada i u Google Maps

Direktor ureda za upravljanje proizvodima, privatnost i zaštitu podataka Googlea Eric Miraglia na korporativnom blogu najavio je kako Googleova opcija anonimnog načina rada i u Google Map. Naime pretraživanje Google Mapa neće se evidentirati na korisnikovu Google računu ukoliko odabere opciju anonimnog načina rada.

Google je prvi puta opciju anonimnog načina rada uveo u svoju tražilicu Chrome 2008. godine a početkom ove godine opcija je moguća i u YouTubeu. Kako je rekao Miraglia cilj im je učiniti tu opciju što jednostavnijom za odabir korisnicima navodeći kako su privatnost i sigurnost na Internetu usko povezani.

Anonimni način rada na Google Maps se može  uključiti odabirom u izborniku koji se prikazuje kada korisnik dodirne fotografiju svojega profila, a može se uključiti u bilo koje vrijeme kako Google ne bi personalizirao izgled aplikacije korisniku prema njegovim afinitetima kao na primjer pretraga restorana, izbor puta do posla ili druge značajke.  Anonimni način rada u Google Mapsu postati će aktivan i u Android verziji aplikacije tijekom mjeseca te također i u Googleovom operativnom sustavu.

U svibnju ove godine Google je korisnicima najavio mogućnost brisanja povijesti lokacije te aktivnosti na Internetu i u posebnim aplikacijama. Google korisnicima omogućava za aplikacije u kojima je moguć anonimni način rada i definiranje bilježenja i čuvanja podataka na rokove od 3 mjeseca, 18 mjeseci ili do brisanja.

Miraglia je dodao i kako je Google pojednostavio razumijevanje i upravljanje u aplikaciji Assistent, odnosno unaprijedio objašnjenja o čuvanju podataka korisnika. Preko aplikacije Assistent moguća je i glasovna naredba o brisanju podataka. Google Assistent naime sada razumije naredbe: Hej Google, kako čuvaš moje podatke?, Hej Google, izbriši posljednje što sam ti rekao, Hej Google, izbriši sve što sam ti rekao prošli tjedan. Za sada Assistent razumije naredbe na engleskom jeziku a slijedeći mjesec bi trebao razumjeti i na drugim jezicima koje koristi Google.

Ako korisnik želi izbrisati podatke sačuvane više od tjedan dana s računa, Assistent će ga uputiti na stranicu u postavkama računa kako bi izvršio brisanje. Mi ćemo to objaviti na engleskom sljedeći tjedan, a na svim drugim jezicima sljedeći mjesec.

Kako je naveo Miraglia Google je u svibnju ove godine otvorio svoji novi sigurnosni inženjerski centar u kojem očekujemo da će se broj inženjera zaštite privatnosti udvostručiti do kraja ove godine te su aktivirali nove tehnologije poput naše biblioteke privatnosti, Private Join and Compute i Tensorflow Federated, koja bi trebala pomoći institucijama, vladama, neprofitnim organizacijama i drugima u pronalaženju boljih načina za stjecanje uvida iz njihove podatke.

Podijeli: