Google predstavlja dodatak za WordPress koji će zamijeniti veliki broj njegovih servisa?!

Google je kompanija koja se vrlo uspješno bori na raznim frontovima gospodarstva, odnosno na raznim tržištima. Uz to što su lider na području pretraživanja interneta i u svijetu digitalnog oglašavanja, Google značajnu ulogu igra i u svijetu upravljanja biznisom i izražavanju kreativnosti pojedinaca.

Također, okušali su se u nekoliko hardverskih projekata, dio koji se i dalje razvija i ide više nego uspješno, dok je dio nažalost morao biti stopiran. Ovog puta, Google je odlučio razviti jedan dodatak koji će vlasnicima web stranica i portala znatno olakšati praćenje statistike posjetitelja.

Do sada su korisnici uglavnom trebali koristiti Google Analytics kako bi saznali tko im dolazi na web stranicu, što tamo radi i koliko vremena provodi na web stranici. Da bi se dobio uvid u tu statiku bilo je potrebno dodati odgovarajući kod na vlastitu web stranicu. S obzirom na to da ogroman broj web stranica u pozadini koristi WordPress Google je odlučio razviti dodatak koji će se moći instalirati unutar WordPress-a, a koji će pokazivati detaljnu statistiku bez potrebe da se otvara dodatna aplikacija Google Analytics.

No, Google se na tome ne planira zaustaviti jer će prema prvim najavama ovaj dodatak za WordPress imati i dio funkcionalnosti Search Console servisa, ali i uvid u AdSense (upravljanje oglasima) te PageSpeed (brzina stranice).

Dodatak će nositi naziv Site Kit i u javnosti bi se trebao pojaviti već početkom sljedeće godine. No, prva testiranja već su počela i svi zainteresirani mogu se prijaviti kako bi isprobali ovaj zanimljiv i nadasve koristan WordPress dodatak. Ako cijela priča s implementacijom ovakvog plugina uspije korisnici će na jednom mjestu imati statistiku i podatke koje bi trebali tražiti na nekoliko različitih Googleovih servisa.

Zanimljivo je da se Google odlučio odreći dijela posjetitelja koji provjeravaju statistiku putem njegovih servisa te će sada tim istim korisnicima nuditi lakši pristup direktno putem WordPressa. Bit će zanimljivo vidjeti što točno stoji iza ovog pothvata i kako će vlasnici web stranica reagirati. Za sada, ideja zvuči iznimno zanimljivo i korisno.

Piše: M.Ž.

Odgovori