Google Maps u proširenoj stvarnosti

Na prošlogodišnjoj developerskoj konferenciji Google I/O prvi je puta prikazana tehnologija koja bi trebala omogućiti navigaciju kroz aplikaciju Google Maps korištenjem tehnologije proširene stvarnosti. Sada je ova tehnologija dovoljno razvijena pa ju je Google odlučio dati nekolicini korisnika, među njima i novinarima Wall Street Journala, da je testiraju u stvarnom okruženju.

Stvar radi na način da kroz kameru mobitela prepoznaje kamo on “gleda”, na zaslonu prikazuje sliku stvarnog svijeta ispred korisnika, no uz dodatak navigacijskih uputa iz Google Mapsa. Time kamera mobitela i proširena stvarnost donekle preuzimaju funkciju GPS-a i vrlo precizno lociraju gdje se korisnik nalazi, te ga upućuju tamo kamo bi želio ići. 

Kamera prepoznaje zgrade i druge karakteristike okoliša pa je u stanju odrediti točno mjesto gdje se mobitel nalazi i u kojem smjeru se kreće – samim time dajući bolje upute uz koje ćete se teže izgubiti.

Ova je mogućnost namijenjena prije svega za pješačenje po gradu, za vrijeme kojeg se i može neko vrijeme gledati u mobitel. Ipak, aplikacija upozorava pješaka da gleda kamo ide i da slobodno spusti mobitel sve dok mu ne zatreba sljedeća navigacijska uputa.

Logično je da ovako napredna tehnologija neće stati samo na mobitelima i pješacima. Njezine su primjene moguće kako na vjetrobranskim staklima s dodatkom AR zaslona u automobilima, tako i na raznim AR naočalama – ako iste ikada postanu nešto što ćemo htjeti nositi na licu.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.