Godinu dana prenosivosti online pretplata u EU

1.  travnja 2019. godine obilježeno je godina dana od donošenja propisa o prenosivosti usluga internetskih sadržaja koji su Europljanima omogućili da putuju Europskom unijom putem svojih online pretplata. Istraživanje Eurobarometra potvrđuje da su pravila donijela značajnu korist Europljanima.

Uredba o prekograničnoj prenosivosti usluga mrežnog sadržaja stupila je na snagu prije točno godinu dana. Cilj je novih pravila poboljšati način na koji Europljani imaju pristup i koriste svoje online pretplate na sadržaj kada putuju ili privremeno borave u drugoj europskoj zemlji. Prenosivost, zajedno s mobilnim roamingom i uklanjanje neopravdanog geoblokiranja, temelj je politike Europske komisije za jedinstveno tržište.

Godinu dana kasnije, većina ispitanika u EU zna za prekograničnu prenosivost usluga mrežnog sadržaja. Više od dvije trećine ispitanika (68%) u dobnoj skupini od 15 do 24 godine kaže da su svjesni da mogu pristupiti plaćenim pretplatama za usluge online sadržaja dok putuju u druge zemlje EU.

Istraživanje pokazuje da sve veći broj ljudi ima pretplatu za pristup sadržaju na mreži. 41% ispitanika koji koriste internet za pristup sadržaju imaju plaćenu pretplatu na audiovizualni sadržaj kao što su filmovi, serije ili TV (osim sportskih) i 26% na glazbu. U anketi provedenoj u siječnju 2015. godine, slično pitanje mjerilo je manji dio ispitanika koji su naveli da su platili online pretplatu (20% za audiovizualni sadržaj i 12% za glazbu).

Zanimljivo je napomenuti da za Europljane koji putuju često potvrđuju važnost pravila za svoja putovanja. Gotovo polovica (49%) Europljana koji imaju besplatnu ili plaćenu pretplatu za usluge online sadržaja i koji su putovali u EU, pokušali su joj pristupiti prilikom posjeta drugoj zemlji EU. Trećina ispitanika izjavljuje da je najduže koristila svoju pretplatu dok je u drugoj zemlji EU do tjedan dana (33%), dok nešto manje od četvrtine ispitanika kaže da je koristilo svoje pretplate između tjedan i dva tjedna (24%). ). Većina ispitanika (58%) kaže da je pristup plaćenim pretplatama iz druge zemlje EU dobro funkcionirao.

Preko četiri od deset (43%) onih koji nemaju plaćenu pretplatu na usluge mrežnog sadržaja kažu da smatraju da je važno moći pristupiti ovoj pretplati dok putuju u drugoj zemlji EU. Mladi ispitanici imaju veću vjerojatnost da to smatraju važnim, s tim da 69% onih u dobi od 15 do 24 godine i 52% onih u dobi od 25 do 39 godina kažu da bi, ako bi ubuduće uzeli plaćenu pretplatničku uslugu, bilo važno da mogu pristup u nekoj drugoj državi članici.

Podijeli:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.