Gmail proslavio 15. rođendan

Google je sada već davne 2004. godine službeno pokrenuo Gmail. Datum pokretanja nove usluge i nije baš najsretnije odabran (ili možda čak i je?) – 1 .travnja, jer je riječ o datumu kada cijeli svijet zbija šale sa svojim prijateljima, kolegama i poznanicima.

Da je riječ o Googleovoj šali za 1. travnja, dala je naslutiti i objava kako će svi korisnici Gmaila besplatno dobiti Inbox od čak 1 GB, što je u to vrijeme bila ogromna količina, posebice jer je većina tvrtki nudila do 100 MB besplatnog prostora, a neke i osjetno manje. No, kako se na kraju pokazalo, Google se nije šalio – Gmail je bio stvaran proizvod koji je u idućih 15 godina dobio brojne nove mogućnosti. One najbitnije možete provjeriti u našim ranijim tekstovima, jer smo vas o njima redovito obavještavali.

Kako bi dostojno proslavio 15 godina Gmaila, Google je uz prigodnu čestitku korisnicima poboljšao postojeće, ali i donio pokoju novu funkciju – slanje maila s odgodom. Kad kažemo s odgodom, ne mislimo na onih 30 sekundi, već o odgodi od dan, dva, tjedan, pa i do 50 godina, ako treba.

Često se zna dogoditi da se za odgovaranje na pristigle mailove nađe vremena tek kasni navečer. Tada ostaje vječita dilema, odgovoriti na mail ili ne. Naime, ako na isti odgovarate u 2-3 sata iza ponoći, u nekim zemljama poput Francuske, to bi se moglo shvatiti kao neki oblik mobbinga. Još, gore ako na mail odlučite odgovoriti ujutro pa na njega potpuno zaboravite. Kako god, u oba slučaja ste krivi vi i nitko drugi.

Kako se s gore navedenim scenarijima ubuduće ne bi morali zabrinjavati Google je ubacio podršku za slanje emaila s odgodom. Odgovor na nečiju poruku moguće je tako napisati u 2 ujutro, a postaviti da se pošalje u primjerenije vrijeme, u osam sati ujutro na primjer. Također, ako je potrebno poslati nekakav dopis koji dan kasnije, opet je moguće isti napisati danas, a poslati ga par dana, tjedana, pa i par godina kasnije. Dovoljno je prije slanja kliknuti na strelicu pored tipke Send i odabrati željeno vrijeme ili termin za slanje. Kako je ova funkcija bazirana na cloudu, uređaj na kojem ste pisali email ne mora u trenutnu slanja biti online. Google je omogućio i otkazivanje slanja maila, ako se kasnije pokaže potreba za tim.

Smart Compose postao je pametniji i dostupniji, sada se prilagođava svakom pojedinom korisniku. Zahvaljujući AI u stanju je prepoznati način na koji korisnici započinju svoje mailove pa umjesto njih odrađuje taj dio posla. Prema navodima Googlea ova funkcija „spašava“ korisnike pisanja preko milijardu riječi svakog tjedna. Smart Compose stiže i na Android uređaje koji nisu iz Pixel linije, a uskoro će stići i na iOS uređaje.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.