Francuski hakeri ukrali 65 GB podataka tvrtki koja se bavi dizajniranjem nuklearki

Francuski hakeri poznati kao Čudovišta iz Cigeoa uspješno su hakirali računalne sustave francuske tvrtke Ingérop. Pritom su uspjeli skupiti 65 GB povjerljivih i manje povjerljivih podataka.

Inspiraciju za svoje ime hakeri su našli u projektu Cigeo koji u budućnosti predviđa podzemno odlaganje nuklearnog otpada na sjeveroistoku Francuske, a upravo je tvrtka Ingérop radila na tom projektu. Osim zbrinjavanja nuklearnog otpada ova tvrtka bavi se i dizajnom nuklearnih centrala, konstrukcijom zatvora te tramvajskih i željezničkih linija.

Cilj hakera pri napadu na računalne sustave tvrtke Ingérop pokušaj  je sprječavanja gradnje spomenute lokacije za odlaganje nuklearnog otpada aktivizmom, odnosno u ovom slučaju krađom osjetljivih podataka.

Ukradeni podaci potom su osvanuli na deep webu te navodno sadrže razne projekte nuklearnih centrala, mapa sustava za video nadzor u raznim fazama razvoja od početnog projekta do posljednje faze razvoja i realizacije i to ne samo u Francuskoj već i u Njemačkoj, Španjolskoj i zemljama Južne Amerike. Sam napad dogodio se u lipnju, no postao je poznat tek sada zahvaljujući njemačkim i francuskim tiskovinama.

Odgovori