Fantastični Huawei: Zašto je novi Mate 20 Pro puno bolji uređaj od svojeg prethodnika (Mate 10 Pro)?

Huawei je prije nekoliko dana predstavio svoje nove perjanice na području pametnih telefona – seriju Mate 20. Dakako, u prvi plan mnogi su uzeli fantastičan Mate 20 Pro uređaj, jer radi se po mnogima o najboljem pametnom telefonu na svijetu. Isto misli i sam Huawei, koji čvrsto stoji iza svojih proizvoda i naglašava kako je mnogo prednosti zbog kojih bi budući kupci trebali biti iznimno zadovoljni kupnjom Huawei uređaja. No, koliko je Huawei Mate 20 Pro zaista bolji uređaj od svojih prethodnika i da li se isplati uložiti novac u ovaj uređaj? Slijedi kratka usporedba Huawei Mate 20 Pro telefona i prethodne generacije Mate 10 Pro:

Zaslon novog uređaja prekriva još veću površinu prednje strane uređaja, te je on sada veličine 6.39 inča, a odlazi u omjeru stranica 19.5:9. Za razliku od toga, prošli je uređaj bio u omjeru stranica 18:9, a imao je i manju rezoluciji koja je iznosila 2,160 x 1,080, dok novi uređaj ima rezoluciju 3,120 x 1,440. Što se tiče srca uređaja, novi Huawei Mate 20 Pro dolazi s novim fantastičnim procesorom Kirin 980.

Prema dostupnim podacima ovaj je novi procesor čak 75 puta brži od prethodne generacija, a istovremeno troši upola manje energije kao procesor Kirin 970 koji je ugrađen u Mate 10 Pro. Značajno poboljšanje ostvareno je i na području grafike gdje se koristi novi Mali-G76 GPU, a koji je čak 45 posto brži i troši 105 posto manje energije od svojeg prethodnika. Poboljšanja se mogu vidjeti i kod memorije, gdje Mate 20 Pro dolazi sa standardiziranih 6 GB RAM-a, a uz 128 GB memorije za pohranu, u ovaj je uređaj moguće i ubaciti nanoSD karticu (što nije bio slučaj kod Mate 10 Pro modela).

Što se tiče kamera, po kojima je Huawei i stekao reputaciju najboljeg brenda telefona na tržištu, rezultati su ponovno očaravajući. Huawei se ovog puta odlučio na ugradnju čak 3 stražnje kamere, od koji je ona glavna od 40 MP. Uz nju, tu je telephoto lens od 8MP, ali i 20MP wide-angle kamera.

Za razliku od toga, Huawei Mate 10 Pro je imao dvije kamere, od po 20 i 12 MP. Sve je nadograđeno novim sustavom umjetne inteligencije, koji korisniku omogućava prepoznavanje objekata, ali i kvalitetno praćenje subjekta koji bi se trebao nalaziti u fokusu kamere. Sustav kamera upotpunjuje i kvalitetna baterija nešto većeg kapaciteta (4200 mAh), a koju je moguće napuniti do 70 posto za samo pola sata.

Kada sve sažmemo, Huawei Mate 20 Pro je po svim parametrima bolji uređaj od svojeg prethodnika, a u nekim područjima poboljšanja su zbilja značajna. S obzirom na to da je fokus izrade uređaja bio stavljen na optimizaciju, ovaj bi uređaj korisniku trebao omogućiti dugotrajan i kvalitetan rad, pri čemu možete uživati u blagodatima umjetne inteligencije i stvaranju fantastičnih fotografija.

Piše: M.Ž.

Odgovori