EU: Umjetna inteligencija kao ispomoć pri kontroli putnika

Europska unija financirala je projekt koji uključuje sustav pod imenom iBorderCtrl kao svojevrsnu ispomoć carinicima na kontroli granica danu pomoću umjetne inteligencije.

Specifično, sustav se primjenjuje na granicama kao svojevrsni detektor laži te uključuje generiranje pitanja namijenjena osobama koje žele ući u Europsku uniju. Broj pitanja je definiran prema procijenjenom riziku koji predstavlja određena osoba (rizik je određen unaprijed), a za to vrijeme sam sustav pomoću kamera i komponente za analizu glasa prati odgovore ispitanika.

Ukoliko sustav na određen način posumnja u istinitost odgovora ispitanika primjenjivat će se određene dodatne mogućnosti provjere ispitanika, putem otisaka prstiju, skeniranja lica i drugih biometrijskih metoda.

Ukoliko sustav i dalje sumnja na ispitanika na carinskom je službeniku odluka o daljnjem postupanju s ispitanikom, što znači da iBorderCtrl ne odlučuje o sudbini ispitanika već zadnju riječ uvijek imaju ljudi, carinski službenici. Sustav se trenutačno testira u Grčkoj, Mađarskoj i Latviji.

Odgovori