ESET: Rusi nemaju ništa protiv piratskog sadržaja

Tvrtka ESET poznata po svojim sigurnosnim proizvodima za zaštitu računala od malwarea provela je istraživanje (koje prenosi portal TorrentFreak) iz kojeg je vidljivo da Ruska Federacija i dalje ima velikih problema što se tiče piratskog sadržaja.

Samo 9% na uzorku od 2000 ispitanika navelo je kako sadržaj nabavlja isključivo putem legalnih izvora, dok se preostalih 91% ispitanika koristi ilegalnim izvorima kako bi pribavili željeni sadržaj (istraživanje ignorira mogućnost da određen broj ispitanika možda istodobno nabavlja sadržaj kako iz legalnih tako i iz ilegalnih izvora).

Među 2000 ispitanika su što se tiče najčešće piratiziranog sadržaja navođene igre (u 52% slučajeva), zatim u 43% slučajeva filmovi i TV serije, a 34% ispitanika je glazbu nabavljalo putem ilegalnih izvora. Oko 19% ispitanika koristilo je piratizirane softverske programe, a njih 14% nabavljalo je elektroničke knjige iz ilegalnih izvora.

Što se tiče razloga da ispitanici okreću ilegalnim izvorima u 75% slučajeva navođene su visoke cijene legalnog sadržaja, dok 34% ispitanika kao razlog za nabavljanje ilegalnog sadržaja navodi kako legalni izvori jednostavno ne zadovoljavaju sve njihove potrebe.

Postoji i primjer 25% ispitanika koji odbijaju plaćati legalne usluge zbog nekih svojih uvjerenja (ideoloških razloga koji nisu detaljnije specificirani). Oko 16% ispitanika izjavilo je kako ilegalni sadržaj koristi jer legalne servise smatra “nepraktičnima” za uporabu.