Dobit Samsunga potonula 29% zbog slabije potražnje za čipovima u Kini

Nije prošlo dugo otkako je Apple, prije objave službenih rezultata, upozorio investitore, analitičare i općenito javnost, na usporavanje svoje prodaje i nešto manje prihode od ranije očekivanih – a sada je to učinio i Samsung. Južnokorejska kompanija izvijestila je kako je u posljednjem tromjesečju 2018. imala dobit na razini od oko 29% manjoj od lanjske u istom razdoblju.

Isto tako, najavljeno je da bi se sličan trend smanjene dobiti mogao nastaviti i u prvom kvartalu ove godine. Oporavak tržišta, pa tako i prodaje Samsungovih čipova, najavljuje se tek za drugu polovicu 2019.

Razlozi za manju dobit Samsunga su višestruki. Iz kompanije ističu kako je glavni generator lošijih rezultata slabija potražnja za njihovim memorijskim čipovima, pogotovo u Kini, inače najvećem tržištu za prodaju mobitela čiji rast u posljednje vrijeme usporava.

Stoga će Samsung, jednom kada stignu službeni financijski rezultati, u četvrtom kvartalu 2018. imati prodaju na razini od 51 do 52 milijarde dolara uz dobit od oko 9,5 milijardi. 2017. godine prihodi su iznosili 58,6 milijardi uz dobit od preko 13 milijardi dolara.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.