Chrome 71 blokirat će sve oglase na stranicama koje njima zavaravaju posjetitelje

Google Chrome, najpopularniji internetski preglednik na svijetu, od svoje je verzije 64, lansirane u veljači ove godine, počeo blokirati nametljive oglase i one koji nisu u skladu s “pravilima lijepog ponašanja” kako ih definira Koalicija za bolje oglase. Od verzije 71, pak, automatsko blokiranje napasnih reklama bit će dodatno prošireno i postroženo.

Kako sada najavljuju iz Googlea, nekad tijekom prosinca će s nadogradnjom biti uvedena nova pravila za blokiranje nepoželjnih oglasa. Pojedini webovi bit će “skenirani” u potrazi za napasnim marketinškim alatima, a oni kod kojih se takva praksa uoči dospjet će na crnu listu. Jednom kad se web na njoj nađe, Chrome će na njemu blokirati apsolutno sve oglase, bez obzira kršili li pravila ili ne.

Dobra stvar za developere s poštenim namjerama je u tome što će ovom promjenom Google penalizirati one najgore prekršitelje. Detaljan popis neprihvatljivih oglasa donosimo u okviru unutar ovog teksta. Oni čiji se webovi nađu na crnoj listi imat će 30 dana da ih dovedu u red, provjere stanje putem developerskog alata, te izbjegnu blokiranje svih reklama.

Osim uklanjanja nepoželjnih i loših reklama Chrome 71 trebao bi donijeti i bolju kontrolu nad webovima koji pokreću video i audio sadržaje (autoplay) odmah po otvaranju. Stabilna verzija ovako nadograđenog Chromea očekuje se u prosincu, a u beta verziji dostupan je već sada.

Odgovori