BOE bi mogao postati drugi dobavljač OLED zaslona za Apple

Iako tek ulazimo u 2020. godinu te još uvijek nije predstavljen iPhone za 2020. godinu, a neće ni biti još barem devet mjeseci, Apple već razmišlja o iPhoneu za 2021. godinu. Shodno tomu i sklapa poslovne dogovore kojima je cilj osigurati potrebnu količinu komponenti za proizvodnju novo, novog iPhonea.

Prema aktualnim informacijama iPhone 13 za 2021. godinu temeljit će se također na OLED zaslonima, kao što je slučaj i s ovogodišnjom iPhone 11 serijom te narednom iPhone 12 serijom koja će stići tijekom 2020. godine. Za ovu godinu je Apple od Samsunga naručio 230 milijuna OLED zaslona, dok je narudžbu za 2020. godinu prema južnokorejskim izvorima smanjio na 150 milijuna.

Smanjenje narudžbe ne znači kako Apple očekuje znatno lošiju prodaju već da ne želi sav ulog staviti na jednog proizvođača. Prema izvoru, kineski proizvođač BOE dobio je narudžbu za 45 milijuna OLED zaslona, a južnokorejski LG za 26 milijuna.

Slabiji model iPhonea, ponovno će imati LCD zaslon, a njega će najvjerojatnije proizvesti tvrtka Japan Display oko čije kupnje ovih dana Apple pregovara sa Sharpom. Podsjetimo, Japan Display je u velikim gubitcima, a jedan od najvećih potraživača je upravo Apple, koji je posrnuloj tvrtki posudio ukupno oko 800 milijuna dolara kako bi mogla održati stabilnost lanca opskrbe.

I dok će Samsung, BOE i LG proizvoditi OLED zaslone za iPhone, Japan Display bi se prema dosadašnjim informacijama trebao fokusirati na proizvodnju manjih OLED zaslona, za Apple Watch.