BFS 2019: Učiteljice heroine

Na panelu tradicionalno posvećenom obrazovanju ove su godine po treći puta dodijeljena priznanja učiteljima herojima koji se u radu oslanjaju na digitalne tehnologije i time poboljšavaju školski sustav, te obogaćuju nastavu isključivo zahvaljujući vlastitom trudu i radu.

Ove godine priznanja su dobile četiri istaknute hrvatske učiteljice:

  • Željka Dijanić, Srednja škola Čazma
  • Mira Čuvidić, Osnovna škola Rajić
  • Patricija Burazin, Osnovna škola Blage Zadre, Vukovar
  • Vesna Janko, II. osnovna škola Bjelovar

U panelu koji je vodio član uprave Algebre Hrvoje Balen učiteljice heroine govorile su o svojim iskustvima s učenicima i nastavi koju su vlastoručno “digitalizirale”. Kod njih se u učionici, naime, smiju koristiti mobiteli za “guglanje”, PhotoMath za pripomoć u matematici, ali se pravila o korištenju tehnologija vrlo dobro znaju. Učiteljice svjedoče kako su danas učenici mnogo digitalno “pismeniji” od njih pa im i to predstavlja izazov u radu.

Alati poput Google Street Viewa djeci omogućavaju da se danas virtualno prošeću stranim zemljama, istražuju, otkrivaju odgovore na pitanja, i općenito korištenjem modernih tehnologija u svojem procesu obrazovanja izlaze “iz okvira”. No, prekomjerno korištenje tehnologije kod djece, medijska pismenost, sigurnost na Internetu – sve su to teme o kojima danas učitelji moraju znati mnogo više kako bi mogli voditi obrazovni proces.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.