BFS 2019: Trebaju li nam uopće 5G, IoT, AI ,VR, AR i blockchain

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, Sonja Hodak, tech novinarka i konzultantica, Andrea Andrassy, kolumnistica 24 sata i Robotica Pepper današnje su moderatorice prvog obrnutog panela koji je upriličen na Bug Future Showu. Njihov je zadatak unakrsno ispitivati člana uprave Hrvatskog Telekoma Borisa Drila.

Tema panela bile su inovacije i popularne kratice koje se svakodnevno susreću u tehnološkom svijetu, kao što su 5G, IoT, AI ,VR, AR i blockchain. Prva skraćenica koju smo “dešifrirali” bila je P3 i njihovo istraživanje koje je pokazalo kako Hrvatski Telekom ima trenutačno najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj.

Nakon toga govorilo se o 5G mrežama koje će smanjiti latencije i moći će podržavati daleko veće promete i opterećenja, i to bez zamjetnog pada brzine prijenosa. Upravljanje takvom mrežom također je drugačije, kao i raspored baznih stanica koje su za 5G potrebne. No, što nam zapravo 5G nosi? Obični će korisnici imati koristi od brzine mreža koje će ih povezivati sa sustavima, uređajima i drugim dijelovima povezanog svijeta – a zahvaljujući brzini korisnik neće morati imati moćan uređaj već će se zahtjevni zadaci poput AI algoritama i sličnih “vrtjeti” na poslužiteljskoj strani.

5G bi trebao, osim na tehnološki napredak, imati utjecaja i na društvo u cjelini. Bržim povezivanjem cijele Hrvatske od Iloka do Dubrovnika omogućit će se svima da žive u Hrvatskoj a rade za bilo koga u svijetu. Isto tako uloga telekomunikacija trebala bi biti i povezati ljude koji ne žive u gradovima i omogućiti im sudjelovanje u poslovnom životu kao da su u centru svijeta.

5G, IoT i AI definitivno mogu poboljšati život i u gradu. Naravno, dokle god imamo viziju kako to treba izgledati. Gradovi u Hrvatskoj mogu biti jednako “pametni” kao u drugim zemljama. Tehnologija je sekundarna, ljudi su primarni – poručio je Boris Drilo.

Osim u tehnologiju koja je usko povezana s telekomunikacijama, u HT-u ulažu i u ljude. Među prvima su tako podržali STEM revoluciju, investirajući tako u neke nove generacije tehnoloških stručnjaka i – možda – govornika nekog budućeg Bug Future Showa.

Please follow and like us:

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.