BFS 2019: Odlaze li developeri ili ostaju?

Egzodus developera iz Hrvatske neizbježna je tema u društvu, o kojoj danas govore Alan Sumina iz Nanobita, Viktor Olujić iz Asseca, Sven Marušić iz Spana i student Matej Rajčić iz udruge programera DUMP, uz moderatora Dragana Petrica.

Kao prvi razlog zbog kojeg programeri odlaze iz developerskih kompanija jest potraga za manjim poreznim opterećenjem. Primijećen je velik broj onih koji se osamostaljuju, otvaraju paušalne obrte te kao developeri rade za klijente izvan Hrvatske, iskorištavajući tako sve što im država po pitanju manjih poreza može ponuditi. Istovremeno domaćim su kompanijama “skupi” zbog visokih davanja na redovnu plaću, dok na ovaj način mogu zaraditi više.

Osim novca, kao glavni motivi odlaska u inozemstvo ističu se oni vezani uz napredovanje, odnosno prilike koje se pružaju, a kakve se u Hrvatskoj ne mogu pronaći. No, u Nanobitu i ostalim developerskim kompanijama nerijetko istim načinom privlače i ljude iz inozemstva da se dosele u Hrvatsku, pa u eri migracija one idu u svim smjerovima.

Hrvatska takve privlači kvalitetom života i mogućnošću rada na “svjetskim” projektima, ali se kao problem često pojavljuje činjenica da obitelji programera ovdje teže pronalaze posao. Nije rijetkost niti da developeri okušaju sreću “vani”, ali se zbog svoje obitelji ipak u konačnici nakon nekoliko godina vrate – pa ne bi bilo neobično da se kroz koju godinu vrati i generacija koja je tek otišla.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.