Appleov iPhone s podrškom za 5G mreže stiže 2020. godine

Sve su češća nagađanja o vremenskom okviru u kojem će pojedini proizvođač pametnih telefona predstaviti svoj prvi model s podrškom za nove 5G mobilne mreže.

Sada su na red došle i informacijama koje se tiču tvrtke iz Cupertina, prema pisanju američkog Fast Companyja, prvi Apple iPhone s podrškom za 5G mreže valja očekivati tijekom 2020. godine. Taj mobilni uređaj koristio bi 10-nanometarski 8161 modem tvrtke Intel koja će u idućim godinama biti jedini Appleov dobavljač 5G čipova.

Apple trenutačno testira Intelov 8060 modem koji navodno stvara određene probleme što se tiče energetske potrošnje i generirane topline. Prvi 5G uređaji morat će koristiti frekvencijski spektar od 30 do 300 GHz što će značajno opteretiti u njih ugrađene 5G modeme.

Treba naglasiti kako Apple zasad nije ni na koji način reagirao na glasine kako Intelovi 5G modemi “nisu među najboljima na tržištu” te u ni u kojem slučaju neće koristiti rješenja tvrtke Qualcomm zbog međusobnog zahlađenja odnosa i spora koji se vodi na sudu.

U slučaju eventualnih problema s Intelovim modemima Apple navodno sprema plan B koji uključuje 5G modeme tvrtke MediaTek (njihovi prvi modemi očekuju se krajem iduće godine).

Konkurencija u vidu Android uređaja upotrebljavat će isključivo 5G modeme tvrtke Qualcomm, a prvi Android uređaji s podrškom za 5G mreže očekuju se već tijekom iduće godine.

Odgovori